Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate şi... viaţă.
Unora le place iute, iar alţii s-ar putea să fie obligaţi să le placă, potrivit unui nou studiu din S.U.A., conform căruia, acei oameni care includ în mod regulat ardeiul iute roşu în dieta lor, trăiesc mai mult decât cei care nu o fac.
De secole întregi se cunosc beneficiile ardeiului şi a condimentelor, care ajută la prevenirea şi tratarea unor boli, dar în acest nou studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ardei iute au cu 13 la sută mai puţine şanse să moară (înainte de vreme, bineînţeles) decât omologii lor neconsumatori de capsicum.
Studiul, realizat de Universitatea din Vermont şi publicat în revista PLOS One, a analizat datele a 16.000 de americani, colectate de la Controlul Sănătăţii Naţionale şi Examinării Nutriţionale, care a decurs timp de 23 de ani.
Rata totală a mortalităţii a fost de 21,6 la sută pentru cei care au consumat ardei, comparativ cu 33,6 la sută pentru cei care nu consumaseră picantul aliment. După ajustarea caracteristicilor demografice, stilului de viaţă şi clinice, rezultatul a redus cu 13 la sută rata mortalităţii în randul celor care au mâncat ardei iuţi. Acceaşi categorie de persoane prezenta mai puţine şanse de a muri de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că stilul de viaţă al celor care consumau ardei iute nu a prezentat nici un indiciu evident asupra motivului pentru care aceştia ar trebui să fie mai longevivi. Ei au descoperit că cei mai mari consumatori de Capsicum au avut tendinţa de a fi mai tineri, bărbaţi căsătoriţi de origine mexicano-americană, predispuşi la a bea şi a fuma, la a mânca mai multe legume şi carne, de a avea un nivel scăzut de colesterol, venituri mici şi fiind mai puţin educaţi.
În schimb, cercetătorii văd posibilele responsabile pentru legătura făcută dintre iute şi viaţa longevivă ca fiind canalele TRP (Transient Receptor Potential – Potenţial de receptor tranzitoriu), care sunt receptori primari ai agenţilor caustici, cum ar fi capsaicina (componenta principală a ardeilor iuţi) şi sunt, de fapt, cunoscute sub numele de „receptori de capsaicină”. Activarea receptorilor TRP pare a stimula mecanismele celulare care previn obezitatea şi modulează fluxul sanguin coronarian, prin urmare, apare un risc mai scăzut al deceselor de boli de inimă.
Capsaicina are proprietăţi antimicrobiene, care poate afecta microbiota intestinală, iar ardeiul iute reprezintă o sursă cunoscută de vitamine precum A, B şi C, ceea ce ar putea indica o dietă sănătoasă. Capsaicina este o componentă activă a ardeiului iute, răspunzătoare de senzaţia foarte fierbinte pe care o generează.
„Întrucât studiul nostru se adaugă la generalizarea descoperirilor anterioare, consumul de ardei iute - sau chiar de alimente condimentate - poate deveni o recomandare dietetică şi/sau poate alimenta în continuare cercetările sub formă de studii clinice”, a specificat co-autorul Mustafa Chopan într-o declaraţie.