Premiul Grammy se oferă pentru realizări deosebite în domeniul înregistrărilor muzicale.
Premiile Grammy (în engleză Grammy Awards; prescurtare de la numele original Gramophone Awards) sunt prezentate anual de către Academia Naţională a Artelor şi Știinţelor de Înregistrări a Statelor Unite ale Americii pentru realizări deosebite în domeniul înregistrărilor muzicale. Împărtăşeşte recunoaşterea industriei muzicale, aşa cum şi alte tipuri de performanţe sunt premiate, printre care se numără Premiile Emmy (televiziune), Premiile Tony (excelenţă în teatru) şi Premiile Academiei (filme).
Prima ceremonie a premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, pentru a onora şi a prezenta respectul faţă de realizările muzicale ale interpreţilor pentru anul 1958. În urma ceremoniei din 2011, Academia a introdus noi categorii la premierea Grammy pentru anul 2012. A 59a ediţie a premiilor anuale Grammy, onorând cele mai bune realizări din octombrie 2015 până în septembrie 2016, a avut loc pe 12 februarie 2017, la Centrul Staples din Los Angeles.
Premiul Gramofon îşi are originea în proiectul Hollywood Walk of Fame din anii 1950. În timp ce directorii de înregistrare aleşi în comitetul Walk of Fame lucrau la compilarea unei liste de oameni importanţi din domeniul industriei de înregistrări, care s-ar putea califica pentru o stea pe aleea „Walk of Fame”, au realizat că mai mulţi oameni erau lideri excepţionali în domeniul lor, pe Bulevardul Hollywood.
Executivii discografici au decis să remedieze acest lucru prin crearea unui premiu acordat de industria lor, similar cu Oscarurile şi premiile Emmy. Acesta a fost începutul Academiei Naţionale a Artelor şi Știinţelor de Înregistrări. După ce s-a decis crearea un astfel de premiu, a existat încă o chestiune în ceea ce privea denumirea; un titlu potrivit a fost Eddie, pentru a onora inventatorul fonografului, Thomas Edison. În final, au căzut de acord în favoarea numelui invenţiei lui Emile Berliner, gramofonul, ca premiu acordat pentru anul 1958.
Prima ceremonie de premiere a avut loc simultan în două locaţii, la data de 4 mai 1959 - hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills California şi hotelul Park Sheraton din New York City - şi au fost acordate 28 de premii Grammy. Numărul de premii a crescut şi a fluctuat de-a lungul anilor, unele categorii fiind adăugate, iar altele scoase, până când, la un moment dat s-a ajuns la peste 100. A doua ceremonie Grammy Awards, care a avut loc tot în anul 1959, a fost prima ceremonie televizată cu acest nume, însă nu s-a difuzat în direct, decât la cea de-a 13a ediţie a Premiilor Anuale Grammy din 1971.
Trofeele placate cu aur, fiecare reprezentând un gramofon, sunt realizate şi asamblate manual de Billings Artworks din Ridgway, Colorado. În 1990, designul original al trofeului Grammy a fost reînnoit, schimbând tradiţionalul plumb moale cu un aliaj mai puternic, mai puţin predispus la deteriorări, transformând trofeul într-unul mai mare şi mai măreţ. Billings a dezvoltat un aliaj de zinc numit gramium, care este marcă înregistrată. Trofeele gravate cu numele câştigătorului nu sunt disponibile decât după anunţurile de premiere, astfel, trofeele „cascadoare” sunt refolosite în fiecare an pentru difuzare.
Până în februarie 2009, fuseseră deja acordate 7.578 trofee Grammy.
Categorii
„Domeniul general” reprezintă patru premii care nu sunt restricţionate pe gen.
- Albumul Anului - se acordă interpretului şi echipei de producţie a unui album complet, dacă alta decât interpretul.
- Înregistrarea Anului - se acordă interpretului şi echipei de producţie a unei singure piese, dacă alta decât interpretul.
- Melodia Anului - se acordă scriitorului(ilor)/compozitorului(ilor) unei singure piese.
- Cel mai bun artist nou - se acordă unui interpret promiţător revoluţionar, care lansează, în timpul Anului de Eligibilitate, prima înregistrare care stabileşte identitatea publică a acelui artist (care nu este neapărat şi prima lansare proprie).
Singurii doi artişti care au câştigat la toate cele patru categorii sunt Christopher Cross, care a câştigat simultan toate cele patru premii în 1980, şi Adele, care a câştigat premiul „Cel mai bun artist nou” în 2009, apoi celelalte trei în 2012 şi 2017.