Un artist vrea să imprime în 3D, râsul unei persoane, în spaţiu.
Un artist a lansat un proiect care implică imprimarea în 3D a unui râs uman în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). Numit #Laugh, proiectul solicită oamenilor să-şi prezinte râsul, prin intermediul unei aplicaţii iOS (scuze, utilizatorilor de Android), care mai apoi este redat sub formă 3D. Participanţii trebuie să-şi „înscrie” râsul până la 31 decembrie.
Oamenii vor putea vota creaţiile, iar piesa câştigătoare va fi anunţată la mijlocul lunii ianuarie. Și ce se câştigă? Ei bine, pe SSI există o imprimantă 3D operată de compania Made In Space. Eyal Gever, artistul israelian din spatele proiectului #Laugh, a fost abordat spre a veni cu o idee în scopul creării unei piese de artă la bordul staţiei.
Cu aprobare de la NASA, un astronaut va supraveghea apoi tipărirea modelului câştigător, la mijlocul lunii februarie, dacă totul decurge conform planului. Obiectul rezultat, arătând ca un fel de frecvenţă de egalizator în 3D, va avea dimensiunile 10 x 14 x 10 cm. Numele astronautului care va îndeplini această sarcină, este necunoscut, deocamdată.
Obiectul nu va fi eliberat în spaţiu. În schimb, un purtător de cuvânt al companiei care îndeplineşte sarcinile pământeşti ale experimentului, Platoon, a declarat că obiectivul iniţial consta din scoaterea piesei de artă, alături de un astronaut în timpul unei plimbări spaţiale, însă dacă acest lucru se va întâmăpla sau nu, rămâne încă neclar.
În cele din urmă, partea finală a planului este ca un astronaut să ţină în mâini piesa de artă, alături de unul dintre geamurile de pe SSI, prin care se va vedea în fundal Pământul, timp de o fotografie fermecătoare. După aceea, obiectul creat în spaţiu va rămâne pe SSI, în speranţa că nu le va sta în cale astronauţilor.
Care este rostul acestui plan? Ei bine, în mare parte ţine doar de distracţie. Aceasta va fi prima piesă de artă care urmează să fie creată în spaţiu, iar Gever speră că va putea inspira viitorul călătoriilor în spaţiu. „Cele mai vechi picturi rupestre reprezentau amprente de mâini omeneşti, de fapt, un mod de proclamare şi sărbătorire a prezenţei umanităţii”, a afirmat el într-o declaraţie. „#Laugh va reprezenta versiunea din secolul 21 a acelor prime afirmări umane - o încapsulare exactă d.p.d.v. matematic a râsului uman, plutind pur şi simplu prin spaţiu, aşteptând să fie descoperită.”
Bineînţeles că există lucruri mult mai importante de făcut pe staţie, însă în timpul sfârşiturilor de săptămână, astronauţii tind să se implice în activităţi de relaţii publice, cum ar fi acest nou plan. La începutul acestui an, de exemplu, astronautul britanic Tim Peake a citit o carte pentru copii în timp real de pe staţie.
Platoon speră că şi evenimentul lor va fi, de asemenea, transmis în direct, ţinând cont că imprimarea va dura câteva ore. Este un eveniment destul de inutil, cu siguranţă, dar cu toate acestea rămâne distractiv.