Statuile antice erau pictate în culori vii şi radiante.
Statuile greceşti nu aveau culori atât de pale. Când se vopseau, iniţial, acestea erau împodobite cu nuanţe vii şi culori strălucitoare, însă în zilele noastre acest lucru pare destul de greu de imaginat. Pentru a recrea o imagine vizuală a ceea ce însemna o statuie proaspăt colorată şi utilizând o combinaţie de tehnici, arheologul Vinzenz Brinkmann a creat câteva exemple, reprezentând posibile statui antice.
În urma analizării dimensiunilor statuilor reale, s-au creat reprezentări scalate şi pictate manual pentru a semăna celor originale. Echipa autoare poate spune cu siguranţă că aceste creaţii din Antichitate, nu erau deloc pale. Nuanţele de purpuriu deschis, nuanţele aurite, rozul, roşul şi nuanţele de albastru sunt deosebit de proeminente, unele exemple arătând ca şi cum ar fi fost inundate de o mare de ursuleţi gumaţi.
Există mai multe metode care permit arheologilor să privească în trecut şi să vizualizeze aceste magnifice opere de artă, în starea lor iniţială, aşa cum erau văzute şi în Antichitate. Una dintre aceste tehnici este cunoscută sub numele de „raking light”.
Poziţionând cu atenţie unghiul unei lămpi şi mărind, prin lentile speciale, cavităţile fine şi însemnele încă existente pe aceste statui, sculptate acum mii de ani, cercetătorii pot observa zonele unde a existat cândva vopseaua. După cum reiese, în urma cercetării, înainte de a fi ridicate şi inaugurate, statuile erau vopsite în mai multe straturi. Spre exemplu, primul strat era menit să ferească statuia de vând şi de eroziunea în timp.
Chiar dacă nu poate fi determinată culoarea vopselelor originale, utilizând acestă tehnică, tipul vopselei poate fi identificat, ceea ce este un început bun.