O nouă broască mov cu rât de porc, a fost descoperită în munţi izolaţi.
Specia izbitoare trăieşte subteran şi iese pentru a se împerechezea numai atunci când plouă.
Proaspăt descoperita broască purpurie Bhupathy îşi petrece aproape întreaga viaţă de adult în subteran, însă mormolocii săi îşi petrec patru luni lipiţi de stâncile din spatele cascadelor.
Oamenii de ştiinţă au descoperit noua şi neobişnuita de broasca, în lanţul muntos vestic Ghats din India. Broasca are pielea lucioasă, mov, un cerc albastru deschis în jurul ochilor şi un nas ascuţit de porc. Cercetătorii au denumit noua specie Broasca Purpurie Bhupathy (Nasikabatrachus bhupathi), în cinstea colegului lor, Dr. Subramaniam Bhupathy, un herpetologist respectat, ce şi-a pierdut viaţa în munţii Ghats de Vest, în 2014.
În timp ce noii amfibieni pot părea ciudaţi, de fapt, fiecare anatomie a subspeciilor de broaşte purpurii este un rezultat a nenumăraţi ani de evolutie. Ochi mici, un rât lung şi membre scurte echipate cu „lopeţi”, permit broaştei să îşi petreacă aproape întreaga sa viaţă în subteran.
De fapt, amfibienii nu urcă la suprafaţă nici chiar pentru a mânca. În schimb, broaştele purpurii indiene, îşi utilizează limba lungă, tubulară, pentru a capta furnici şi termite subterane, spune Elizabeth Prendini, un herpetologist la Muzeul American de Istorie Naturală şi coautor al unei lucrări ce descrie noua specie din noul număr al revistei Alytes.
Broasca Purpurie Bhupathy este strâns înrudită cu o altă specie mov (Nasikabatrachus sahyadrensis) descoperită în aceeaşi regiune, în anul 2003. Împreună, cele două, alcătuiesc singurii membrii cunoscuţi ai familiei lor.
Cântând în ploaie
Există doar un lucru care poate convinge broaştele violete să îşi părăsească locuinţa subterană, şi anume ploaia.
Atunci când începe sezonul musonic, masculii încep un fel de chemare zgomotoasă, de dedesuptul nisipului depus pe fundul râurilor, explică Ramesh Aggarwal, autorul senior al noului studiu şi genetician molecular la Centrul pentru Biologie Celulară şi Moleculară din Hyderabad, India.
Caracteristicile broastei, respectiv botul ascutit, ochii mici si membrele butucanoase, o ajuta sa se adapteze aproape in intregime la viata subterana.
Mai apoi, masculii se împerechează cu femelele în fluxurile de apă, unde îşi vor depune ouăle fertilizate. După o zi sau două, din ouă ies mormolocii. Mormolocii, ce dezvoltă nişte guri asemănătoare peştelui remoră, se agaţă de rocile din spatele cascadelor create de ploi torenţiale, unde se hrănesc cu alge, folosindu-se de dinţi mici.
Mormolocii agăţaţi de stânci, îşi petrec aprozimativ 120 de zile în torente, spune Karthikeyan Vasudevan, coautor, biolog şi coleg al lui Aggarwal la CCMB (Center for Cellular and Molecular Biology). Aceasta este singura şi cea mai lungă perioadă din întreaga sa viaţă, în care specia îşi petrece timpul la suprafaţa solului, spune Vasudevan.
O lume minunată de broaşte
Există specii de broaşte în întreaga lume se pot îngropa la adâncimi uimitoare pentru a scăpa de perioadele de secetă, însă broasca purpurie Bhupathy a alterat acest stil de viaţă şi l-a dus la extrem, găsind o modalitate de a trăi subteran aproape permanent.
Toate ca toate, însă noua specie de broască purpurie ne demonstrează cât de puţine ştim despre broaşte în general. În ciuda faptului că este unul dintre cele mai ameninţate grupuri din regnul animal de pe planetă, cu o periclitare de 42% dintre toate speciile cunoscute, încă nu ştim cu exactitate cât de multe specii de broaşte şi alţi amfibieni există, spune Jodi Rowley, un biolog specializat în amfibieni, de la Muzeul Australian şi National Geographic Explorer, care nu a fost implicat în noul studiu.
De fapt, continuă ea, peste 100 de noi specii de broască sunt descrise în publicaţii ştiinţifice în fiecare an. (Au fost descoperite mult mai multe, însă necesită timp pentru a le crea o biografie oficială.) Şi, probabil, această nouă specie curioasă de broască purpurie cu rât de porc va inspira următoarea generaţie de tineri biologi.