Cercetătorii au descoperit un fragment osos ce pare să îi fi aparţinut adevăratului Moş Crăciun.
Sfântul Nicolae din Mira era cunoscut ca fiind atât bogat, cât şi foarte generos, trăsături care au inspirat povestea lui Moş Crăciun.
În urma testării unui fragment osos pretins a fi cel al sfântului care a inspirat legenda lui Moş Crăciun, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford au descoperit că pare să-i fi aparţinut într-adevăr, conform revistei Independent. Prin testarea cu carbon radioactiv, au descoperit că relicva reprezenta un fragment al osului pelvian şi că datează din secolul al IV-lea, aceeaşi perioadă în care se crede că istoricul Sf. Nicolae ar fi decedat.
„Multe relicve pe care le studiem se dovedesc a data dintr-o perioadă ceva mai târzie decât ar sugera atestatul istoric”, a declarat profesorul Tom Higham, co-director al Oxford Relics Cluster, programul prin care s-a realizat datarea acestui fragment osos. „În schimb, acest fragment osos sugerează că ar fi posibil să privim la rămăşiţele lui însuşi Sf. Nicolae”, a adăugat el.
Deşi în prezent este asociat, în cea mai mare parte, cu legenda Părintelui Crăciun şi a lui Moş Crăciun, Sfântul Nicolae, cunoscut în timpul vieţii drept Nicolae de Mira, a fost un adevărat învăţător creştin istoric, ce s-a născut şi a trăit în Anatolia grecească, o zonă care face parte din Turcia contemporană. Nicolae de Mira era cunoscut ca fiind atât bogat, cât şi foarte generos, trăsături care au inspirat povestea lui Moş Crăciun oferind cadouri copiilor.
El a decedat şi a fost înmormântat în oraşul Mira, din Anatolia, dar se crede că rămăşiţele sale ar fi fost furate de către marinarii din oraşul italian Bari, pe care le-au şi transportat în noua locaţie. Alte relicve ale părţilor corpului despre care se crede că i-ar fi aparţinut, sunt păstrate la Veneţia. Astfel, în momentul de faţă, relicvele realului Moş Crăciun există în două locaţii din lume: Bari (capitala regiunii italiene Apulia şi a provinciei Bari) şi Veneţia.
Cu toate acestea, descoperirea unui mormânt neperturbat, despre care se crede că ar fi fost realizat special pentru Nicolae a ridicat îndoieli cum că trupul său ar părăsit vreodată regiunea. Relicva specifică testată a aparţinut unui colecţionar particular, părintele Dennis O'Neill din biserica Sf. Martha din Betania, din Illinois.
Dr. Georges Kazan, co-director al Oxford Relics Cluster, a declarat: „Aceste rezultate ne încurajează să revenim acum la relicvele din Bari şi Veneţia, pentru a încerca să demonstrăm că rămăşiţele osoase aparţin aceluiaşi individ.” Ei speră să utilizeze metoda carbonului radioactiv şi analiza paleogenomică pentru a testa dacă oasele provin de la aceeaşi persoană. „Este emoţionant să credem că aceste relicve, care datează dintr-o perioadă atât de veche, ar putea fi de fapt autentice”, a mai adăugat Kazan.
Cu toate aceste teste, am putea descoperi în sfârşit care dintre aceste relicve au aparţinut cu adevărat unor personalităţi istorice, iar din acele informaţii, am putea afla mai multe despre vieţile primilor creştini.