Petrolul ar putea dispărea de pe Terra în următorii 50 de ani, chiar dacă nu creşte cererea.
Adaptarea la această situaţie poate veni doar din zona energiilor cu emise reduse, dar trebuie intensificate eforturile pentru ca tranziţia să nu fie lungă şi dureroasă.
„Există o soluţie, dar este puţin probabil ca noile realizări în domeniul eficienţei energiei, precum şi dezvoltarea surselor energetice cu emisii reduse de carbon să se materializeze fără o presiune asupra creşterii şi mai puternice a preţurilor combustibililor fosili”, a declarat un economist de la HSBC. Între cei care vor avea cel mai de suferit sunt europenii. Studiul afirmă că, în lipsa unor resurse energetice suficiente, Europa va fi „marele perdant”. De la 12 dolari la 300 dolari – în 30 de ani
Scumpirea petrolului nu este un lucru nou. Țiţeiul s-a scumpit masiv în ultimii ani. În urmă cu circa zece ani, preţul unui baril de petrol era de 12-14 dolari, pentru ca acum barilul să coste peste 100 de dolari. Mai mult, există estimări care afirmă că petrolul s-ar putea scumpi până la un nivel de 150-200 dolari pe baril sau chiar până la un preţ de 300 dolari pe baril până în 2020.
Piaţa maşinilor electrice creşte în mod constant, dar totuşi destul de restrânsă. Majoritatea şoferilor sunt dedicaţi în continuare maşinilor pe benzină sau motorină. Totuşi se preconizează că mai mult de o treime dintre maşini vor fi electrice până în 2040. Printr-o serie de calcule bazate pe ratele de vânzare ale automobilelor, experţii au prezis că 2020 va fi decada maşinilor electrice. Cu o scădere de 35% a preţurilor bateriilor în 2015, maşinile electrice ar putea deveni la fel de accesibile precum cele care merg pe benzinp şi motorină, în doar câţiva ani. De altfel, se mai preconizează şi că anul magic al maşinilor electrice va fi 2040. O maşină electrică de clasă medie ar putea costa mai puţin de 22.000 de dolari, spre deosebire de momentul actual. Totuşi sunt şi teorii care le contrazic viziunea futuristică. Momentan, benzina este foarte ieftină, ceea ce ii determină pe cumpărători să ignore maşinile electrice şi hibridurile.
Ar mai fi şi o problemă de infrastructură. Staţiile de încărcare s-ar putea să nu devină prea curând la fel de răspândite precum cele de alimentare. Cât despre scăderea preţurilor pentru maşinile electrice, acesta nu este doar un zvon. Unul dintre cele mai noi autoturisme de gen este Model 3, de la Tesla, care va costa în jur de 35.000 de dolari, iar precomenzile pentru acesta au început pe 31 martie. Producţia şi comercializarea propriu-zisă va începe spre sfârşitul lui 2017.