Câmpul de lavă Eldraun a luat naştere în urma uneia dintre cele mai devastatoare erupţii vulcanice din istorie.
Muşchiul este o plantă comună în Islanda. Aceasta creşte abundent în regiunea muntoasă şi reprezintă o caracteristică specifică a câmpurilor de lavă ale Islandei. Una dintre cele mai spectaculoase pături de muşchi este situată pe coasta de sud a Islandei, pe câmpul de lavă Eldraun.
Câmpul de lavă Eldraun a luat naştere în urma uneia dintre cele mai devastatoare erupţii vulcanice înregistrată vreodată. Pe parcursul unei perioade de opt luni, între anii 1783 şi 1784, fisura Laki şi vulcanul învecinat Grímsvötn au erupt aproximativ 14 kilometri cubi de lavă bazaltică şi nori de gaze otrăvitoare, care au contaminat solul, ucigând jumătate din bovinele şi cabalinele Islandei, precum şi peste trei sferturi dintre ovine. În anul respectiv, nimic nu a mai crescut pe câmp şi nici un peşte nu mai putea fi găsit în mare. Foametea rezultată a ucis aproximativ un sfert din populaţia umană a insulei.
Dar erupţia vulcanică Laki a avut efecte vaste. În anii care au urmat erupţiei, climatul din emisfera nordică s-a deteriorat. În America de Nord, iarna din 1784 devenise cea mai lungă şi una dintre cele mai îngheţate ierni înregistrate vreodată. Un mare viscol a lovit în sud, îngheţând fluviul Mississippi la New Orleans şi au existat rapoarte ce confirmau existenţa sloiurilor de gheaţă în Golful Mexic.
Nori de cenuşă vulcanică pluteau spre est, până în India, slăbind circulaţia musonilor, ducând astfel la secetă şi la afectarea culturilor. Foametea care a lovit Egiptul în 1784, ca rezultat al erupţiei, a ucis aproximativ o şesime din populaţia sa.
Cele mai grave consecinţe au fost resimţite în Europa. Vara anului 1783 a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată, în timp ce o zonă rară de joasă presiune de deasupra Islandei a provocat ca direcţia vântului să se îndrepte spre sud-est. Norul otrăvitor a plutit în derivă deasupra întregii Europe, iar inhalarea lui a ucis zeci de mii. Doar în Marea Britanie a cauzat în jur de 23.000 de decese.
Pe măsură ce vremea s-a încălzit, furtunile au devenit din ce în ce mai severe, abătându-se şi o grindină extremă, provocând răni, precum şi moartea bovinelor. Iarna ce a urmat a fost extrem de rece şi a cauzat 8.000 de decese suplimentare în Marea Britanie. În timpul dezgheţului de primăvară, Germania şi Europa Centrală au raportat daune grave în urma inundaţiilor. În Franţa, o serie de culturi eşuate, precum şi sărăcia şi foametea rezultate, au declanşat, în cele din urmă, Revoluţia Franceză din 1789-1799.
Astăzi, câmpul Eldraun Lava arată extrem de liniştit şi senin. Muşchiul bogat şi verde a participat la atenuarea peisajului dur, reuşind să deghizeze aproape în totalitate trecutul violent al sitului Eldhraun.
Sources: Wikipedia / Sandatlas / Scientific American / Iceland Travel