Casele inteligente ar putea regla iluminarea sau temperatura interioară, în funcţie de starea noastră de spirit din acel moment.
Cercetatorii Laboratorului de Ştiinţa Calculatoarelor şi Inteligenţă Artificială (CSAIL) şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat un dispozitiv care, spun ei, pot citi emoţiile oamenilor, fără a fi nevoie ca aceştia să spună sau să facă ceva. O astfel de aptitudine oferă o serie de posibile aplicaţii, iar inventatorii deja preconizează implementarea sa în „casele inteligente”, care pot ajusta condiţiile atmosferice, ca răspuns la modul în care se simt oamenii.
Dispozitivul, cunoscut sub numele de EQ-Radio, emite semnale wireless care reflectă corpurile oamenilor înainte ca acestea să fie detectate de senzori, în scopul înregistrării informaţiilor despre pulsul şi respiraţia acestora. Prin descompunerea acestor date, folosind „algoritmi extracţie puls”, aparatul este capabil să analizeze micile variaţii în intervalele dintre bătăile inimii individuale.
Cercetatorii spun că acest lucru autorizează EQ-Radio de a prezice dacă o persoană este fericită, tristă, furioasă sau emoţionată cu o rată de precizie de 87 la sută. Într-un nou studiu, ei explică modul în care şi-au dezvoltat algoritmii, prin antrenarea EQ-Radio cu voluntari, în timp ce vizionau clipuri video sau ascultau muzică destinată stimulării generării de emoţii diferite.
Dacă se va aduce pe piaţă, dispozitivul ar putea fi utilizat în studiourile de film sau în agenţii de publicitate pentru a colecta date despre răspunsurile emoţionale ale spectatorilor. În mod alternativ, casele inteligente ar putea folosi aceste date pentru a controla iluminarea şi temperatura în funcţie de modul în care se simt oamenii.
Co-dezvoltatoarea Dina Katabi prevede, de asemenea, potenţiale aplicaţii de asistenţă medicală pentru EQ-Radio, explicând că „rezultatele noastre ar putea deschide calea pentru viitoare tehnologii capabile să monitorizeze şi să diagnosticheze boli precum depresia şi anxietatea.” În mod similar, colegul lui Katabi, Fadel Adib spune că abilitatea dispozitivului de a măsura bătăile inimii individuale ar putea îmbunătăţi sistemul standard de monitorizare a sănătăţii, susţinând că „prin recuperarea măsurătorilor valvelor inimii, în timp ce se deschid şi închid, la un interval de timp de ordinul milisecundelor, acest sistem poate detecta, literalmente, dacă inima cuiva sare peste o bătaie.”