Câţi oameni se află în spaţiu în acest moment?

Publicitate

Este uşor de uitat că în acest moment se află oameni în spaţiu.

Câţi oameni se află în spaţiu în acest moment?
Publicitate

Începutul misiunii Staţiei Spaţiale Internaţionale, dotată cu un echipaj în permanenţă, îşi execută tururile cu regularitate, însă cu toate acestea, pare interesant că în timp ce noi ne-am îndeplinit astăzi rutina zilnică, în spaţiu se află şase persoane. Dacă suntem curioşi să aflăm cine se află în spaţiu sau unde se află persoanele mai exact, iată câteva date ce ne vor ajuta să ţinem socoteala prietenilor noştri călători în spaţiu.

Un webite unic, howmanypeopleareinspacerightnow.com ne oferă răspunsul la întrebarea: câţi inşi se află momentan în afara atmosferei? În prezent numărul exact este şase. Americanul Brad Eshbach a creat, împreună cu echipa sa de la „High fives”, o aplicaţie care ne arată câţi oameni sunt într-un anumit moment în spaţiul cosmic. Soft-ul funcţionează şi pe smartphone.

De asemenea, listează date exacte, clasificând membrii echibajului după numărul de zile petrecut acolo, precum şi link-uri către paginile acestora de profil pe site-urile agenţiilor lor spaţiale.

Câţi oameni se află în spaţiu în acest moment?

După cum se poate vedea pe site, în spaţiul cosmic se află în acest moment şase astronauţi: comandantul american Jeff Williams, inginerii ruşi Oleg Skripochka şi Alexey Ovchinin, Kate Rubins, Anatoli Ivanishin şi astronautul japonez Takuya Onishi.

Site-ul oferă şi o aplicaţie iOS, cu diferite funcţii suplimentare, incluzând notificări push în momentul în care numărul se modifică. Website-ul este gratuit, însă aplicaţia este oferită contracost. Dacă suntem curioşi unde se află SSI, de altfel şi singura navă ce găzduieşte oameni în spaţiu, ISS AstroViewer ne va servi informaţiile dorite. Prezintă imagini reale a ceea ce ar putea vedea şi SSI, proiectate în jos către Pământ, plus o vizializare a rutei staţiei pe orbita sa, împreună cu efectele noapte/zi.

O caracteristică fantastică este pagina de Observare (Observation), care ne ajută să depistăm ori de câte ori SSI se află chiar deasupra nostră sau cel puţin uşor vizibilă, împreună cu o luminozitate relativă. O altă funcţie, Spot the Station, va trimite un mesaj text în momentul în care se apropie nava.

Câţi oameni se află în spaţiu în acest moment?

Nu au uitat nici de transmisia live pe UStream. Ei bine, de fapt apare un ecran albastru şi atât, însă NASA vine cu explicaţii:

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!