Unul din patru oameni, va suferi la un moment dat în viaţă de o boală psihică. Numai în săptămâna ce a trecut, unul din şase adulţi a avut deja o problemă de sănătate mintală.
Dar, în ciuda prevalenţei incredibil de răspândite, tulburările psihice continuă să fie înconjurate de concepţii greşite şi stigmat. Am putea încerca să facem o schimbare. În fiecare an, pe 10 octombrie este Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin această celebrare se speră la o abordare a maselor dezinformate şi la o provocare a concepţiilor greşite, care îngrădesc mulţi oameni de a nu discuta despre această problemă globală.
În fiecare an are o temă diferită, în acest an concentrându-se în special asupra „primului ajutor psihologic şi sprijinului pe care oamenii în pot oferi acelora aflaţi în suferinţă”. Evenimentele de criză sunt urmate de consecinţe fizice şi sociale, cât şi emoţionale pentru cei afectaţi. Din acest motiv, studierea principiilor de bază privind acordarea primului ajutor psihologic este extrem de importantă şi sporeşte capacitatea de sprijin a persoanelor care se află în dificultate.
Una dintre cele mai comune, şi fără îndoială, cele mai frustrante concepţii greşite, susţine că boala mintală este oarecum o alegere sau o lipsă de voinţă. Webcomicul de benzi desenate Robot Hugs expune cel mai bine, răspunsul, în colecţia de benzi desenate „Sfaturi utile”, care imaginează noţiunea ridicolă de a da sfaturi superficiale persoanelor cu boli fizice.
Scopul acestor schiţe nu este de a sugera că sfaturile şi consilierea nu sunt de nici un ajutor. Însă, cu toate acestea, nu am spune unui om cu braţul rupt „tot ceea ce trebuie să faci este să încerci din răsputeri să rezolvi această problemă” sau unui om cu tensiune arterială crescută că „înghiţitul medicamentelor zilnice este o activitate foarte nenaturală.”
Adevărul este că afecţiunea mintală nu este pretenţioasă atunci când vine vorba de persoana pe care urmează să o încerce - ea se instalează fie că eşti tu, o persoană iubită, un prieten, un membru al familiei, o colegă, olimpici, lideri mondiali, mari filozofi, actori, fotomodele sau muzicieni.
Stereotipul cuiva care suferă de boli mintale ar putea fi o persoană care a devenit un pustnic social şi stă în pat toată ziua, dar în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a „depresiei de înaltă funcţie” sau a „anxietăţii de înaltă funcţie”. Aceştia sunt oameni care, la suprafaţă, par fericiţi, de succes, şi de multe ori pare că totul le merge perfect, dar de fapt, suferă de probleme de sănătate mintală. Prin urmare, cel mai probabil vor trece neobservate, nedeclarate şi nerezolvate.
Ce putem face noi personal?
Comunicarea şi schimbarea percepţiilor sunt esenţiale. Dacă noi sau cineva cunoscut suferă de probleme de sănătate mintală, există o mulţime de locuri pe care le putem vizita în scopul atenuării problemei, fie că este vorba despre un simplu chat cu cineva, medicul nostru sau o caritate. Iată şi câteva dintre principiile de bază în acordarea ajutorului psihologic:
- a afla mai multe (despre evenimentul de criză, despre serviciile şi suporturile disponibile, despre problemele de siguranţă);
- a supraveghea (siguranţa, persoanele cu nevoi urgente evidente şi cele într-o stare de stres sporit);
- a asculta (contacta persoanele care au nevoie de sprijin; a întreba despre ce au nevoie, a asculta şi a ajuta oamenii să se calmeze);
- a ajuta oamenii (să-şi exprime nevoile de bază; să fie deserviţi după nevoie, să fie formaţi şi ajutaţi să confrunte problema, să fie conectaţi cu cei dragi şi asistenţa socială).