Actuala generaţie de studenţi ar putea alege cariera de proiectare a corpurilor umane sau de a ghida turişti prin galaxia noastră, sugerează un nou raport.
Doar o treime din studenţii de astăzi cred că studiază pentru cariera pe care o vor putea şi practica şi că aceasta nu va dispărea în următorii 10 ani, spun Microsoft şi The Future Laboratory, care au lansat „Joburile de mâine”. Raportul prezice că printre joburile viitorului vor exista design-ul realităţii virtuale, ingineria robotică şi comunicaţiile vizuale.
„În timp ce aceste locuri de muncă ar putea părea rupte din ficţiune, în realitate ele reprezintă indicative ale schimbărilor pe care deja le trăim în perioada contemporană”, spune Ryan Asdourian, angajat al Microsoft.
Cercetările anticipează că aproape două treimi din elevii de astăzi vor ajunge să lucreze la locuri de muncă care nu există încă, motiv pentru care raportul sugerează eforturi ale instituţiilor actuale de a pregăti şi forma elevii cu aptitudinile necesare şi pentru viitoarele lor roluri.
Steve Tooze, de la Future Laboratory, a declarat: „Schimbările tehnologice, insecuritatea economică şi transformările sociale distrug vechile locuri de muncă, prin acest fapt este foarte greu să ştim, cu decenii înainte, ce competenţe sunt necesare pentru un viitor loc de muncă bine plătit.”
Apariţia realităţii virtuale şi a celei augumentate reprezintă de fapt joburile viitorului, care vor beneficia de un nou set de instrumente de lucru, iar viitorii angajaţi ar putea lucra full-time în medii şi studiouri digitale, utilizând spre exemplu Google Tilt brush.
Biohackerii şi-au implantat deja microcipuri şi chiar au încercat să îşi creeze viziune nocturnă, dar mulţumită surselor publicate, a programelor şi a instrumentelor necesare, oricine ar putea practica biohackerismul.
În timp ce modificarea genetică, ADN-ul sintetic şi creşterea în laborator a culturilor de celule stem devin realitate, următorul pas este proiectarea unui corp uman.
Mr. Tooze a dăugat: „În următoarele decade vom asista la o nouă revoluţie tehnologică, de fapt o nouă revoluţie industrială, care va deschide noi oportunităţi de carieră în industriile care sunt la început, astăzi. Mulţumită cunoştinţelor pe care le deţinem, putem prezice cam în ce locuri de muncă vor fi încadraţi studenţii de astăzi.”
Joburi din viitor
Designer de spaţii virtuale: Conform raportului, milioane de oameni vor lucra şi învăţa în încăperi virtuale, iar în viitor va fi un loc în care designerii vor putea proiecta aceste noi lumi.
Avocat pentru etica tehnologică: Modul în care vom interacţiona cu maşinile autonome, modul în care vom utiliza inteligenţa artificială vor necesita îndrumarea etică de către nişte specialişti, creând astfel noi domenii de expertiză.
Strateg pentru resălbăticire: În timp ce multe specii se domesticesc, ecologiştii doresc să reintroducă speciile native, precum lupii şi elanii, în regiunile în care acestea au fost extinse - care vor necesite o planificare de conservare considerabilă.
Biohackeri amatori: Biohackerii şi-au implantat deja microcipuri şi chiar au încercat să îşi creeze viziune de noapte, dar mulţumită surselor publicate, a programelor şi a instrumentelor necesare, ar putea participa oricine.
Analizator de date al Internetului Obiectelor (Internet of Things - IoT): Având în vedere conexiunea la internet a obiectelor casnice, de la frigider la periuţa de dinţi, prin intermediul IoT, vor trebui să existe angajaţi care vor prelucra şi analiza datele din spatele acestui proces, precum şi a introduce datele noilor trenduri.