Acelea care sunt folosite împotriva diplomaţilor americani.
Ceva se întâmplă în Havana. În ultimele zile au apărut diferite rapoarte conform cărora câţiva diplomaţi americani şi cel puţin unul canadian, s-au îmbolnăvit, toţi suferind de pierdere acută a auzului, dureri de cap şi greaţă. Cauza? Un dispozitiv sonic ascuns – o armă acustică – care este folosit pentru a teroriza personalul diplomatic.
Detaliile din jurul incidentelor, care au avut loc în Cuba, în toamna anului trecut, sunt neclare. Autorităţile americane au spus că nu au permisiunea de a vorbi public despre ceea ce se întâmplă, însă jurnalul Associated Press, explică faptul că simptomele misterioasei boli au fost, în unele cazuri, destul de severe, astfel încât diplomaţii au necesitat să se întoarcă în SUA pentru a se recupera.
După câteva luni de investigări s-au descoperit câteva împrejurări care ar fi declanşat simptomele. Acestea apăreau întotdeauna brusc, nu treptat şi aveau loc numai în incinta proprietăţilor cubaneze deţinute de guvern - în mod normal, reşedinţele diplomatice.
Specificitatea obiectivelor şi pierderea auzului asociată bolii, au determinat atât agenţii FBI, cât şi Serviciul de Securitate Diplomatică să concluzioneze că declanşatorul ar fi fost un dispozitiv acustic foarte intens.
Deci, ce anume este de fapt, o armă acustică? Nu s-a documentat până acum utilizarea unui astfel de dispozitiv, împotriva personalului diplomatic, aşadar, dacă anchetatorii americani au dreptate, atunci aceasta ar reprezenta prima punere în acţiune a unui astfel de dispozitiv.
Sunetul poate fi folosit clar ca şi factor de descurajare. La urma urmei, dacă ceva este îndeajuns de zgomotos, poate provoaca daune fizice la nivelul urechii interne a omului. După cum a subliniat şi jurnalul Salon, „armele" care emană unde înguste de sunet asurzitor, chiar există şi au fost utilizate de către navele Marinei SUA şi chiar de autorităţile municipale, în încercarea de a îndepărta anumiţi protestatari.
Partea curioasă în ceea ce privesc aceste incidente din Havana este că dispozitivele sonice suspectate nu au emanat sunete auditive. Ele par a opera la o frecvenţă dincolo de auzul uman, şi totuşi s-au raportat pierderi ale auzului şi dureri de cap, din partea victimelor.
Şi există două moduri prin care se poate atinge acest obiectiv. Primul ar fi utilizarea de microunde. Imperceptibilă pentru persoanele cărora le lipseşte tehnologia de detectare, s-a demonstrat că fascicule mici îndreptate spre capetele oamenilor, încălzesc foarte rapid ţesutul din creier, generând o mică undă de şoc.
Această undă de şoc este înregistrată de către urechi drept sunet, care vibrează mai apoi la o frecvenţă extrem de ridicată. Toate ca toate, însă pierderea auzului şi durerile de cap severe sunt simptome inevitabile. Și mai îngrijorător, un astfel de dispozitiv ar putea provoca, de asemenea, prejudicii neuronale de lungă durată, dacă microundele sunt suficient de energetice.
Infrasunetul - sunetul cu o frecvenţă mai scăzută decât intervalul detectat de urechea umană - poate cauza, de asemenea, pierderea auzului din unele cazuri. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate al Statelor Unite, expunerea la o concentraţie de infrasunete poate provoca „oboseală, apatie şi depresie, presiune în urechi, pierdere a concentraţiei, somnolenţă şi vibraţii ale organelor interne”.
În acest punct este profund de neclar, care variantă pare a fi mai plauzibilă - însă ideea de bază este că armele acustice „silenţioase” chiar există şi cu siguranţă ar fi putut fi declanşate în Havana.