În ultimul mileniu, acest sanctuar japonez a fost demolat şi reconstruit la fiecare 20 de ani.
Pe lângă revigorarea legăturilor spirituale şi comunitare, tradiţia menţine vii şi competenţele artizanilor japonezi.
La fiecare 20 de ani, localnicii distrug Marele Altar Ise din prefectura Mie, Japonia, doar pentru a îl reconstrui din nou. Această tradiţie este menţinută de aproximativ 1.300 de ani. Unele înregistrări istorice arată că măreţul complex al credinţei Shinto este mai vechi de 2000 de ani. Procesul de reconstrucţie a structurii din lemn, la fiecare două decenii, a contribuit la păstrarea designului arhitectului original împotriva efectelor de erodare în timp. „Secretul său nu constă din inginerie eroică sau în suprasolicitarea structurală, ci mai degrabă într-o continuitate culturală”, scrie Fundaţia Long Now.
2013 a reprezentat unul dintre anii de reconstrucţie, iar oamenii din Ise marchează acest eveniment printr-o ceremonie cunoscută sub numele de Shikinen Sengu. Jurnalista Junko Edahiro a portalului japonez de ştiri Japan for Sustainability, descrie în detaliu istoria ceremoniei şi prezintă informaţii asupra viitoarelor festivităţi:
Acesta este un eveniment naţional important. Conceptul său subiacent - reconstruirea în mod repetat care transformă sanctuarele în elemente veşnice - este unic în lume.
Sengu este un eveniment atât de grandios, încât pregătirile durează mai mult de opt ani, dintre care, patru ani doar pentru a pregăti cheresteaua.
Locuitorii participă la o paradă, organizată în scopul transportării lemnului gata pregătit, împreună cu pietre albe - două pe persoană - pe care le aşează în locuri sacre, în jurul altarului. Pe lângă revigorarea legăturilor spirituale şi comunitare, tradiţia menţine vii şi competenţele artizanilor japonezi. Pagina web oficială a templului descrie acest aspect al ceremoniei Shikinen Sengo:
photo
Implică, de asemenea, dorinţa ca tradiţionala cultură japoneză să fie transmisă generaţiei următoare. Renaşterea clădirilor şi a comorilor naţionale a fost efectuată în acelaşi mod tradiţional, încă de la debutul ceremoniei Shikinen Sengu, realizat acum 1300 de ani. Evoluţiile ştiinţifice demodează tehnologia manuală, în anumite domenii. Cu toate acestea, mulţumită evenimentului Shikinen Sengu, tehnologiile tradiţionale sunt conservate.
Aşa cum descrie şi Edahiro, adesea, localnicii participă la ceremonie de mai multe ori de-a lungul vieţii lor. „Am văzut o persoană în vârstă care, probabil, a experimentat aceste ceremonii de trei sau patru ori în viaţa sa, spunând tinerilor care, probabil, participau la eveniment în copilărie, pentru ultima oară `Aceste obligaţii vă revin vouă data viitoare`”, îşi aminteşte ea. „Am realizat că ceremonia Sengu joacă, de asemenea, un rol de `dispozitiv` în ceea ce priveşte protejarea fundamentelor tradiţiilor care contribuie la fericirea din viaţa oamenilor.”