Maşina cu un singur loc poate atinge viteza maximă de 65 km/h şi are o greutate de 59 kg.
Micro-maşina cu trei roţi, „Peel P50”, având o lungime de 135 de cm, este cea mai mică producţie auto în serie care a fost fabricată vreodată în lume, conform Guinness World Records. Maşina cu un singur loc poate atinge viteza maximă de 65 km/h şi are o greutate de 59 kg.
Firma producătoare a maşinii se numea Peel Engineering Company şi era specializată în producţia bărcilor de fibră de sticlă. Această firmă reuşise să producă 50 astfel de maşini, în 1960, după care a dat faliment, cu toate că preţul de vânzare a maşinii era de doar 199 lire sterline, adică mai puţin de 1200 lei. Proiectată pentru deplasările scurte în oraş, maşina permitea ca sarcină o singură persoană şi un singur bagaj. Peel Microcars (P50 şi Trident) au fost singurele maşini produse pe mica insulă Isle of Man, situată între Marea Britanie şi Irlanda, insulă a cărei populaţie abia depăşeşte 80.000 locuitori.
Oamenii de afacere britanici Gary Hillman şi Faytsal Khan au reconstituit compania cu acelaşi nume şi au relansat pe piaţa automobilelor cea mai mică maşină din lume. Au intitulat-o Peel P50 şi va fi produsă în ediţie limitată.
Recent, programul „Cum se fabrică” de pe canalul Channel Science, a intrat în culise pentru a afla cum este asamblată această mini-maşină. Maşinile din zilele noastre sunt construite în fabrici sofisticate, în care se utilizează roboţi şi computere pentru a transforma componentele prime în produsul finit. Pentru cea mai mică maşină din lume? Se pare că, asamblarea sa este un pic mai low-tech, şi, probabil, nu s-a schimbat prea mult în ultimii 50 de ani.
Procesul de montare al acestei maşini este la fel de fermecător ca şi prezenţa produsului finit în sine: este construită din fibră de sticlă turnată şi asamblată, aşa cum descrie compania, „de mâini iubitoare din Marea Britanie.”
O astfel de maşină costă 21.530 de dolari americani, adică aproximativ 87.000 lei. Un preţ extrem de mare pentru o maşină atât de mică. Peel P50 şi fratele său Trident (ambele seria Peel Microcars) sunt suficient de mici pentru a putea fi strecurate chiar şi într-un lift, după cum a demonstrat-o şi Jeremy Clarkson, într-o mai veche ediţie Top Gear.
Deşi nu corespunde din punct de vedere al standardelor de siguranţă din zilele noastre, automobilul cu trei roţi poate fi condus pe strazile Marea Britanie, fiind aprobat de autoritatea engleză din domeniu.
Planurile Peel includ chiar şi o versiune electrică, ce va oferi doar 1.6 cai putere şi va garanta o autonomie de 80 de kilometri.