Probabil că participă şi la balul bobocilor, iar apoi rămân împreună pentru totdeauna.
În ceea ce priveşte cea mai emoţionantă poveste a săptămânii, cercetătorii au confirmat faptul că Grus americana (Cocorul american) se întovărăşeşte pe viaţă, adesea începându-şi relaţia ca iubiţi, încă din tinereţe. Curtarea începe devreme, iar cuplul petrece un an întreg (dacă nu şi mai mult) construind o prietenie serioasă, înainte de reproducere, potrivit unui nou studiu publicat în ediţia din decembrie a revistei Animal Behavior.
Faptul că această pasăre migratoare - asemenea multor alte păsări - se angajează în parteneriate monogame pe termen lung, nu este o veste nouă, însă formarea acestor legături a fost studiată sumar şi mulţi cercetători au presupus (în mod eronat) că relaţiile se dezvoltă cu puţin timp înainte de prima reproducere. Aceasta pare a fi prima dată când ecologiştii au examinat întreaga istorie a unei populaţii migratoare de cocori americani şi au analizat relaţia dintre cupluri, înaintea demarării procesului de reproducere.
Claire Teitelbaum, o doctorandă de la Universitatea Georgia din Atena, Grecia şi colegii ei, a urmărit un grup de cocori americani care au fost reintroduşi în Statele Unite de est în anul 2001, montând fiecărei păsări o bandă de monitorizare unică şi un emiţător. În total, au existat 89 de indivizi care, pe parcursul studiului, au sudat 58 de parteneriate.
Majoritatea acestor tovărăşii (62%) au început să se asocieze cu un an sau cu mai mult înainte de a se reproduce împreună. Și în timp ce perioada de curtare durează de obicei între 11 şi 12 luni, au existat 16 cazuri (28%) unde aceasta a durat doi ani sau mai mult. A existat cel puţin un raport privind o pereche ce a petrecut o perioadă de 4.5 ani pentru a se cunoaşte mai bine, înainte de împerechere.
O altă observaţie interesantă - 60% dintre cupluri au început să se asocieze în cupluri, mai înainte ca cel puţin o pereche să fi ajuns la maturitate sexuală, ceea ce are loc atunci când o pasăre are în jur de trei ani. Studiile anterioare au demonstrat că ratele de supravieţuire sunt mai mari în rândul păsărilor cuplate, precum şi faptul că o întovărăşire timpurie poate ajuta cocorii la obţinerea unui statut mai dominant.
Dar aceste relaţii nu sunt tocmai lipsite de probleme. De fapt, asemănător relaţiilor umane, şi relaţiile cocorilor pot termina în divorţ. Cercetătorii au remarcat şapte separări în timpul studiului. În patru cazuri, ambii indivizi şi-au putut găsi un alt partener. În celelalte trei, numai femelele au început a doua relaţie.
Va trebui să mai aşteptăm pentru a vedea cât de obişnuit este acest comportament în rândul populaţiei de păsări, în ansamblu, dar se pare că Grus americana îşi aleg partenerii foarte, foarte atent. Acest lucru se poate datora şi faptului că păsările americane îşi petrec peste 70% din timpul lor, împreună.