O expediţie submarină din largul coastei Australia descoperă animale misterioase şi bizare.
Știm cu toţii că adâncurile ascund fel de fel de creaturi cu aspect extrem de ciudate cu aspect, multe dintre ele nu ni s-ar arăta nici chiar în cele mai întunecate coşmaruri. Ei bine, o expediţie australiană recentă condusă de CSIRO pe nava de cercetare Investigator nu dezamăgeşte.
Pe parcursul călătoriei din Tasmania spre Marea Coralilor, oamenii de ştiinţă au pieptănat adâncurile oceanului cu traulul, înălţându-se la suprafaţă triumfători, împreună cu unele animale cu adevărat bizare. Aceasta este, de fapt, prima dată când cercetătorii au avut şansa de a se scufunda în apele întunecate de pe coasta de Est. Pe măsură ce cartografiau fundul oceanului, aceştia au reuşit să adune peste 1.000 de specii marine diferite, de-a lungul drumului, dintre care, până la o treime sunt considerate a fi noi pentru ştiinţă.
Iată unele dintre cele mai ciudate creaturi pe care le-au găsit până acum.
Corallimorpharia
Am avut ocazia să cunoaştem viermele arahidă, iar acum întâlnim corallimorpharia. Înrudit cu anemonele de mare, meduzele şi coralii, acesta are, de asemenea, o serie de tentacule. Cu toate acestea, spre deosebire de rudele sale formate în jurul unui exoschelet tare, acest coral optează pentru o tentă mai moale.
Peştele fără chip
În timp ce multe specii par să fi renunţat la nevoia de a deţine ochi, această creatură pare şi mai ciudată, ea neprezentând nici măcar un indiciu asupra locului unde ar putea avea poziţionaţi ochii (asta dacă are). Cunoscut în mod oficial sub numele de ţiparul fără chip (Typhlonus nasus), acesta a fost găsit la 4.000 metri adâncime.
Crabii spinoşi
Există o multitudine de crustacee care numesc abisul acasă, la fel şi acest crab spinos roşu. Din punct de vedere tehnic nu este chiar crab, acesta fiind mai înrudit cu crabul hermit (o specie de crab în cochilie de melc), însă pare că şi-a vândut cochilia netedă pentru o avalanşă de ţepi, transformându-l într-un buzdugan medieval marin.
Păianjeni de mare
Aceştia nu sunt nici pe departe păianjeni, ci nişte creaturi mult mai ciudate. Cu nici un fel de organe specifice pentru respiraţie sau digestie şi cu picioare care seamănă cu pariuri de băut, unii păianjeni de mare colecţionaţi în timpul expediţiei pun sub semnul întrebării ce înseamnă cu adevărat a fi un animal viu.
Bureţi de mare carnivori
Aceşti monştrii demonstrează că nu avem nevoie să ieşim în spaţiu pentru a ne întâlni cu extratereştrii. Bureţii de mare carnivori produc spini de siliciu pur (sticlă) pentru a-şi captura prada. Deoarece fiecare dintre celulele lor funcţionează ca celule stem, ele se pot transforma în orice alt tip de celulă, în corpul buretelui, iar odată ce prada este prinsa între spini, noi celule pot migra către victima ghinionistă pentru a o digera.
Peştele dragon
Abisul nu ar fi abis fără o bestie fluorescentă care să ne încânte ochii. Peştele dragon umple adâncul, strălucind şi atrăgând prada naivă, direct în zona periculoasă.
Şi în final, creatura mult aşteptată...
Viermele arahidă
Probabil că vom fi cu toţii de acord: ar merita un alt nume, dar asta într-un articol viitor. Încă cei ce au descoperit pentru prima dată aceasta creatură cu aspect mai degrabă falic (Sipuncula) a decis să o numească după asemănarea evidentă cu o arahidă, atunci când îşi contractă capul în interior, la întâlnirea cu un prădător.