Este uimitor ce efect poate avea o modificare minoră a luminii asupra unui peisaj.
Cerul albastru poate deveni roşu, nisipul portocaliu se poate transforma în violet. În această serie de imagini, fotograful milanez Luca Tombolini arată abilitatea extraordinară a soarelui de a transforma un peisaj, devenind aproape de nerecunoscut şi de a atenua mediul chiar şi al celor mai aspre şi mai rigide peisaje, cum ar fi un deşert.
Aceste fotografii au fost capturate în vara anului 2015, în Merzouga şi Ouzina din Maroc. Tombolini a cutreierat prin deşert în căutarea unui loc cu o estetică potrivită. Atunci când a găsit unul perfect, şi-a pregătit camera, aşteptând ca lumina să se schimbe. Tombolini spune că a aşteptat mai mult de patru ore.
„[Și în prezent,] atunci când mă aflu acolo, simt că sunt într-un alt fel de spaţiu şi timp, unde am senzaţia unui ritm total diferit şi mult mai simplu”, a declarat Tombolini într-un interviu acordat revistei Wertn. „Patru ore petrecute pe o dună, pot trece incredibil de rapid; singurele pauze din această suspendare contemplativă a gândurilor sunt instituite de nevoile obligatorii tehnice din cadrul artei fotografiei (urmărirea expunerii, a filmelor şi lentilelor folosite) şi de nevoile biologice, precum mâncatul sau băutul. Pe lângă aceasta, dacă mă gândesc astăzi la acel moment, îmi amintesc doar o continuă schimbare vie şi aprinsă a luminii de pe dune, ca şi când mintea mea putea şi-ar putea crea propriul interval de timp. În cadrul acelui flux, într-un anumit moment, ştiu că trebuie să decid dacă efectuez sau nu captura. Probabil că doar o schimbare infimă a nuanţei sau a unghiului soarelui mă determină, mai degrabă în mod inconştient, să iau decizia de a fotografia.”
„Atunci când totul ajunge la un final, acţiunea se rezumă doar la împachetarea lucrurilor, aprinderea felinarului şi revenirea la automobil cu ajutorul GPS-ului. Și este întotdeauna uimitor, a cât de diferit arată şi simte teritoriul în întuneric, în comparaţie cu perioada de lumină.”