A devenit deja un obicei ca o petrecere pentru copii să fie animată de prezenţa unui clovn.
Cei mai mulţi copii, chiar şi adulţii, aşteaptă cu nerăbdare venirea acestuia. În acelaş timp, există şi foarte multe persoane care se tem de clovni. Frica lor este intensă, persistentă şi iraţională, determinându-i să evite situaţiile în care ar putea să fie aproape de aceştia. Cum este posibil ca cel care pe tine te face să râzi în hohote, pe altul să îl înfricoşeze atât de tare? Probabil că iţi spui că se preface, că teama lui este doar o modalitate de a atrage atenţia. Ei bine, frica lui este reală, deşi iraţională. Chiar coulrofobicul recunoaşte că frica sa este nejustificată, însă nu o poate controla.
De-a lungul Evului Mediu, regii şi nobilii au avut clovnii lor: Nebuni şi Jesters ai Curţii, personaje care au fost privilegiate, atâta timp cât ceea ce spuneau ei era amuzant pentru stapanii lor. Aceştia au fost de multe ori muzicieni talentaţi, mimi, dansatori calificaţi şi acrobaţi, plini de spirit şi impertinenţă.
Bufoni şi clovni au existat, se pare, dintotdeauna, dar au devenit reprezentativi pentru circ. Mulţi bufoni au fugit de la stăpânii lor şi s-au alăturat circului. Anul 1768 pare a fi anul în care primul clovn a fost văzut la circ, în Anglia (primul circ a fost înfiinţat în Anglia în anul 1770). Originea cuvântul englezesc „clown” (clovn) este incertă, dar se presupunea că a venit de la scandinavul „bulgăre”, ceea ce înseamnă un om aspru sau mitocan, un bădăran.
În America, clovnul a părăsit scena circului şi a ajuns pe scena teatrului de revistă, apoi în filme şi spectacole de divertisment televizate şi mai apoi direct în viaţa oamenilor, fiind prezenţi la petreceri – în special la petrecerile pentru copii.
Originea misterioasă a clovnilor a dat naştere şi la legende, unele chiar de groaza. Nu este de mirare, deci, că unii oameni se tem de clovni, iar foarte mulţi pur şi simplu nu-i plac, fără să se teamă. Regizorii de filme au ştiut să exploateze această teamă a oamenilor şi au creat pelicule care au lansat câţiva clovni diavoleşti, deveniţi repede cunoscuţi de amatorii genului. Joker, din seria Batman, este poate unul dintre cei mai cunoscuţi clovni de film din lume.
Coulrofobia (sau clovnofobia, termenul folosit în limba română) este o fobie despre care nu există relătari prea vechi în articolele de specialitate. Se discută însă destul de mult prin intermediul internetului, existâd confirmarea că un numar semnificativ de persoane se confruntă cu un disconfort intens în prezenţa clovnilor.
Din fericire pentru cei cărora le este frică de clovni, probabilitatea de a se întâlni întâmplător cu aceştia este destul de mică. Nu vedem un clovn pe stradă în fiecare zi, ba dimpotrivă există posibilitatea să-i întâlnim doar în situaţii bine delimitate: în cadrul spectacolelor de la circ; ca animatori ai petrecerilor pentru copii; sau ca personaje de film.