Din cele mai vechi timpuri, pasărea flamingo este admirată pentru aspectul ei delicat şi frumos, dar şi pentru postura unică pe care o adoptă zilnic.
Pasărea flamingo este, în principiu, un supermodel al regnului animal. Aceste frumoase păsări măiestre sunt înalte, subţiri, cu un penaj de un colorit fabulos şi ştiu cum să adopte o postură elegantă.
Mai nou, oamenii de ştiinţă susţin ca au desluşit misterele motivului pentru care minunile roz adoptă această emblematică poziţie: se pare că pasărea flamingo poate economisi mai multă energie stând într-un picior decât în două.
Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că picioarele flamingoului au un mecanism care se autofixează, atunci când acestea sunt drepte, ceea ce înseamnă că ele nu exercită nicio activitate musculară odată ce adoptă această poziţie.
Profesorul Young-Hui Chang de la Institutul de Tehnologie din Georgia şi Dr. Lena H. Ting de la Universitatea Emory din Atlanta suspectau că picioarele păsărilor ar putea avea o caracteristică care ar implica blocarea articulaţiilor, însă când au studiat două cadavre donate de către Grădina Zoologică Birmingham Zoo, nu au reuşit să găsească nimic.
Cu toate acestea, atunci când Chang a ridicat pasărea, ţinând-o de un singur picior şi menţinând-o în poziţie perfect verticală, acesta s-a fixat în poziţie dreaptă, devenind rigid şi ţeapăn.
„Acela a fost momentul 'Aha!' în care am realizat că ne aflăm pe o pistă bună”, a declarat Chang pentru Discover. „Dacă unui flamingo decedat i-a reuşit această mişcare, atunci, probabil că şi păsările vii sunt capabile să o promoveze.”
În mod ciudat, au descoperit că păsările flamingo neînsufleţite nu au reuşit să menţină poziţia atunci când au încercat să le poziţioneze pe ambele picioare, ceea ce i-a determinat să suspecteze că este necesar un efort mai mare al muşchilor păsărilor în cazul folosirii ambelor picioare.
Apoi, cercetătorii au studiat comportamentele de echilibru a opt păsări flamingo tinere din Grădina Zoologică Zoo Atlanta, plasându-le pe o platformă de forţă, care sunt, în esenţă, cântare de baie sofisticate, şi apoi aşteptând ca ele să adoarmă. Savanţii au descoperit că atunci când măiestrele păsări erau mai puţin active, se balansau mai puţin pe un picior. De fapt, când au adormit, balansul lor postural a devenit de şapte ori mai mic decât atunci când erau active.
Rezultatele lor, publicate în revista Biology letters, sugerează că înaripatele flamingo deţin un mecanism pasiv de susţinere şi nu unul activ, care utilizează efortul muscular.
Acest lucru pare contraintuitiv, deoarece ca oameni, de obicei, ne gândim că statul într-un picior şi păstrarea echilibrului în acelaşi timp, pare o misiune destul de dificilă, necesitând multă energie, control şi efort. Cu toate acestea, având în vedere că păsările flamingo îşi folosesc picioarele pentru a sta drepte o perioadă îndelungată de timp, mai des decât pentru alergat de colo-colo, pentru ele este mult mai eficient din punct de vedere energetic.
Deşi cercetătorii spun că trebuie să efectueze teste suplimentare pentru a înţelege mai bine mecanismul, studiul lor ar putea avea multe aplicaţii practice. Ar putea explica de ce alte păsări, cum ar fi stârcii şi berzele, fac adesea acelaşi lucru, dar ar putea şi influenţa dezvoltarea roboţilor cu multi-picioare şi a membrelor protetice, în viitorul apropiat.