Un nou studiu confirmă: nu există efecte pe termen lung ale jocurilor video violente, în ceea ce priveşte empatia.
Ei bine, acest titlu nu va fi văzut pe prima pagină a tabloidelor, însă un studiu a descoperit că jocurile video, nu au efecte pe termen lung asupra empatiei unei persoane, ceea ce sugerează că aceasta nu se diminuează din cauza jocurilor video.
Studiile anterioare au arătat, în mod controversat, o legătură între jocuri şi lipsa de empatie, dar de cele mai multe ori se examinează doar efectele pe termen scurt. Acest ultim studiu, publicat în revista Frontiers in Psychology şi condus de Dr. Gregor Szycik de la Școala Medicală din Hanovra, Germania, în schimb, a analizat efectele pe termen lung şi a găsit nici o corelaţie.
„Noi interpretăm rezultatele noastre ca dovadă împotriva ipotezei de desensibilizare şi sugerăm că impactul mass-mediei violente asupra procesării emoţionale poate fi destul de acut şi de scurtă durată”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.
Studiul a implicat un grup de 30 de persoane, 15 care au jucat jocuri video violente în mod regulat (în medie patru ore pe zi) şi 15 subiecţi de control care nu au jucat jocuri video violente în trecut. Printre jocuri se numărau Call of Duty şi Counter-Strike.
Pentru a se asigura că nu vor fi existat efecte pe termen scurt, participanţii au fost rugaţi să nu joace jocuri video, cu trei ore înainte de experiment. Apoi, ambelor grupuri li s-au pus întrebări psihologice, înainte de a fi scanate într-un scanner RMN în timp ce li se afişau imagini concepute pentru a provoca un răspuns emoţional şi empatic. Această metodă s-a folosit pentru a vedea ce regiuni ale creierului au fost activate.
În chestionarul psihologic nu a existat nici o diferenţă, în ceea ce privesc măsurile de agresiune şi empatie, între gameri şi non-gameri. Cercetătorii au descoperit aceleaşi rezultate din datele fMRI (Imagistică prin Rezonanţă Magnetică funcţională).
„Aceste rezultate au surprins cercetătorii, dat fiind faptul că au fost opuse ipotezei lor iniţiale, şi sugerează că orice efecte negative ale jocurilor video violente asupra percepţiei sau comportamentului, pot fi doar de scurtă durată”, se citează o declaraţie.
În lucrarea lor, cercetatorii notează ca alte studii care interpretează aceste efecte, au colaborat cu participanţi expuşi la jocuri video violente sau la alte experimente, înainte sau în timpul experimentului în sine, ceea ce înseamnă că rezultatele ar fi putut fi „influenţate nu numai de desensibilizare, ci şi de alţi factori, cum ar fi o atenţie sporită faţă de acţiunile motorii sau activarea imediată a cogniţiilor agresive”.
Au existat unele limitări în ceea ce priveşte studiul, remarcate de către cercetători, cum ar fi dimensiunea eşantionului mic şi dificultatea de a analiza „constatări nule” ca aceasta. De asemenea, ambele grupuri private de alte medii, precum filme violente sau conţinuturi agresive de pe internet, însemnând că există posibilitatea ca participanţii să fi experimentat desensibilizare prin alte mijloace.
Cu toate acestea, rezultatele sunt interesante atunci când se discută despre jocurile video violente. Efectul asupra empatiei este extrem de controversat, deci nu există nici o îndoială că acest ultim studiu va alimenta focul cu ceva mai mult.