Un nou record la nivelele de dioxid de carbon din atmosferă, reprezintă o creştere a efectului de seră cu paşi extrem de rapizi. 2016 va fi probabil cel mai călduros an din istorie, susţin graficele.
Concentraţia dioxidului de carbon în atmosferă tocmai a atins 402 părţi pe milion, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 800.000 de ani. Datele, culese de Observatorul Mauna Loa din Hawaii, au fost făcute publice recent de Asociaţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), principala organizaţie a Statelor Unite care se ocupă cu investigarea calităţii oceanelor şi a atmosferei, relateaza UK Met Office.
Deşi nivelurile de dioxid de carbon cresc în fiecare primăvară, în acest an, pragul a fost depăşit în martie, cu două luni mai devreme în comparaţie cu anul trecut şi s-a depăşit nivelul record atins la acea dată, datorită fenomenului climatic El Niño, care a încălzit şi uscat tropicele. Aceste condiţii nu numai că limitează capacitatea părudilor de a descreşte dioxidul de carbon din atmosferă, dar de asemenea, declanşează incendii uriaşe în întreaga lume, fapt ce injectează aerul cu dioxid suplimentar.
Daca în mai 2013, valorile au crescut brusc şi nu s-au menţinut peste prag, încă de la sfârşitul lunii martie a acestui an, valorile înregistrate s-au plasat constant peste pragul de 400 ppm. Întrebat dacă pragul de 400 ppm va fi trecut şi anul viitor, James Butler, director în cadrul diviziei globale de monitorizare al NOAA a răspuns că sigur se va întâmpla pentru că urmează o tendinţa constantă de creştere.
Deşi nivelul din atmosferă al dioxidului de carbon nici măcar nu s-a apropiat de valoarea de 400 ppm în ultimii 800.000 de ani, există dovezi că Pământul a mai experimentat niveluri atât de ridicate în urma cu câteva milioane de ani. Climatologul Peter Gleick subliniază că „cel mai important punct de reţinut este că nicicând în istoria planetei oamenii nu au alterat atât de radical atmosfera precum o facem acum."
Oamenii de ştiinţă au folosit un model de climat sezonier pentru a prezice temperaturile marine de suprafaţă în Pacificul de Est - unde El Niño apare cel mai evident - pe care apoi le-au pus într-o ecuaţie cu relaţia statistică de dioxid de carbon, pentru a genera un grafic a cum vor arăta nivelurile pe parcursul întregului an.
„Este important de reţinut faptul că majorarea nivelului de CO2 va fi mai ridicată decât în anii 1997-1998, având în vedere creşterea emisiilor de dioxid de carbon provocate de om care au crescut cu 25% de atunci. El Niño a fost mai puternic anul acesta din cauza poluării provocate de oameni.”, a declarat Prof. Richard Betts de la Universitatea Exeter.
Prof. Betts susţine că acestă creştere a emisiilor a apărut cu un an mai devreme decât era de aşteptat. „Odată ce a fost depăşită bariera de 400 de părţi pe minut, va dura foarte mult timp până când emisiile vor fi eliminate din atmosferă pe cale naturală. Chiar dacă vor fi reduse emisiile, nu vom vedea scăderea nivelului de CO2 pentru mult timp de acum înainte.”
Grupul Interguvernamental de Experţi al Naţiunilor Unite susţine că nivelul concentraţiilor trebuie să fie stabilizat în jurul valorii de 450 de părţi per milion pentru a evita creşterea temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, ceea ce ar putea avea efecte devastatoare.