Iniţial un sat de pescari, care utilizau bărci vechi pe post de acoperiş, astăzi, Equihen Plage şi-a restaurat căsuţele transformându-le în case de vacanţă şi puncte de atracţie.
Equihen Plage, aflat pe coasta de Nord a Franţei, în apropiere de Canalul Mânecii, este un mic sat litoral cu o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori. Până la începutul secolului al XX-lea, Equihen Plage era un sat pescăresc cu un port uscat - de tipul celor prin intermediul cărora bărcile de pescuit erau lansate în mare prin glisare pe buşteni. Astăzi, localitatea este renumită pentru numeroasele sale case din bărci inversate - cunoscute la nivel local ca „quilles en l'air” - care servesc drept cazare unică de vacanţă pentru turişti.
În vremurile trecute, nu era neobişnuit să vedem bărci vechi - atât în poziţie verticală, cât şi inversate - de-a lungul coastei, unde erau aduse în urma eşuării lor la ţărm, spre a fi folosite ca locuinţe. În romanul clasic al lui Charles Dickens, David Copperfield, fratele lui Peggotty a trăit într-o astfel de barcă de lemn veche din Yarmouth (deşi nu era inversată, aşa cum sugerează ilustraţiile populare).
Și în Equihen Plage, navele vechi inutilizabile la navigarea pe mare erau târâte până la sol şi întoarse cu capul în jos. Carena, care acum devenea acoperişul, era acoperită cu gudron pentru a asigura o bună izolaţie. O uşă tăiată pe una dintre părţile laterale servea drept intrare principală, în timp ce ferestrele serveau drept sursă de aer şi lumină. Chiar şi aşa, interiorul era întunecat şi închis.
Întreaga lungime a bărcii reprezenta o singură cameră. Spaţiul pentru gătit şi dormit se aflau la comun.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, aproape toate casele-bărci au fost distruse, dar moştenirea lor a dăinuit până astăzi.
În anii 1990, la aproximativ şaizeci de ani de la dispariţia lor, satul a decis să reînvie vechiul patrimoniu şi a ridicat câteva vile din bărci inversate, pe care le-a amenajat cu facilităţi moderne pentru a atrage turiştii. Ele pot fi închiriate acum la preţuri începând de la circa trei sute de euro. Cei care au ajuns aici susţin că experienţa merită toţi banii.