Fascinaţia pentru Hitler şi Nazism

Publicitate

În numeroase familii din Germania, al Doilea Război Mondial a rămas un subiect tabu timp de multe decenii de la încheierea războiului.

Fascinaţia pentru Hitler şi Nazism
Publicitate

În anul 2013 au fost publicate peste 2000 de cărţi despre Adolf Hitler, fapt ce demonstrează un interes record al germanilor faţă de liderul nazist pentru prima dată de la înfrângerea celui de-al Treilea Reich de către forţele aliate, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Informaţia a fost făcută publică în urma unui studiu efectuat de grupul de monitorizare a presei din Germania, care a constatat că volumele şi filmele despre Hitler au atins un număr record în 2013.

Astfel, în ceea ce priveşte filmele documentare, acestea sunt difuzate de două ori pe zi de televiziuni din Germania, cu titluri de la „Hitler's Wonder Weapons”, „Hitler and the Holy Lance” şi până la „Hitler's War” şi „Hitler's Blitzkrieg”. Numai televiziunea publică germană ZDF a difuzat 109 filme documentare despre Hitler în 2013.

„Având în vedere că istoria este unul dintre principalele noastre domenii de interes, nu este surprinzător faptul că difuzăm atât de multe programe despre naţional-socialism”, a declarat Robert Bachem, directorul ZDF.

Sociologii au pus creşterea interesului faţă de Hitler şi nazişti în rândul populaţiei germane pe seama faptului că majoritatea germanilor de astăzi nu au trăit experienţa celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, populaţiei germane din prezent îi este mai puţin ruşine de această perioadă decât generaţiilor trecute şi este mai nerăbdătoare să înveţe mai multe lucruri despre Germania nazistă şi cel de-al Treilea Reich. În numeroase familii din Germania, al Doilea Război Mondial a rămas un subiect tabu timp de multe decenii de la încheierea războiului, în 1945. Totuşi, acest lucru pare să fie reexaminat în cultura germană, având în vedere numărul record de cărţi dedicate acestei perioade istorice, care au apărut recent, cele mai multe dintre ele fiind scrise de autori care acum au între 50 şi 60 de ani şi care au încercat să lumineze trecutul sumbru al familiilor din care provin.

În unele cazuri, autorii au fost şocaţi să descopere că părinţii sau rudele lor au fost membri devotaţi ai Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor din Germania, condus de Adolf Hitler, înainte de a deveni cancelar al celui de-al Treilea Reich.

Fascinaţia pentru Hitler şi Nazism

Adolf Hitler s-a născut la data de 20 aprilie 1889 şi a fost cancelarul Germaniei între 1933 şi 1945, dictatorul Germaniei Naziste între 1934 şi 1945 şi personaj principal în cel de-al Doilea Război Mondial. Cei şase milioane de evrei omorâţi în perioada Holocaustului, dar şi milioanele de civili care şi-au pierdut viaţa în timpul războiului şi de care dictatorul nazist se face responsabil, sunt principalele evenimente istorice pentru care acesta a devenit unul dintre cele mai documentate personaje din istorie.

Adolf Hitler este considerat de mulţi un personaj fascinant, iar decizia Germaniei de a publica volumul „Mein Kampf”, manifestul fostului lider nazist, a generat în această ţară un scandal uriaş, întrucât textul este considerat fie o controversă raistă, fie un instrument educaţional folositor. Cartea de 2.000 de pagini, publicată în două volume, reprezintă o lucrare profund autobiografică, în timp ce fostul lider se afla în închisoarea Landsberg, după eşecul „Puciului de la berărie”, o tentativă eşuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris şi cel de-al doilea volum al cărţii, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.

Cărţile despre nazism sunt mult mai căutate decât cele despre Uniunea Sovietică a lui Stalin sau China din timpul dinastiei Mao. Fascinaţia nemţilor, şi nu numai, a cititorilor în general pentru acest subiect poate fi simpla curiozitate de a citi despre oamenii care au fost capabili de atrocităţile din acea perioadă. Un alt motiv este amploarea subiectului.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!