Exista câteva fructe recomandate în tratamentul bolilor de iarnă.
Fulgi de zăpadă strălucitori, pături confortabile, ciocolată caldă ... Iarna aduce multe bucurii, însă nu şi prea multe produse proaspete. În zonele cu temperaturi foarte scăzute, mâncatul la nivel local pe perioada iernii poate deveni o adevărată provocare. Mulţi dintre noi suntem tentaţi să mâncăm mai multe brânzeturi, lactate şi carne.
Totuşi trebuie să avem în vedere că în această perioadă pentru combaterea unor boli de iarnă avem nevoie de antibiotice şi pentru a nu suferi de efecte secundare de pe urma acestora, avem nevoie să ne refacem flora intestinală cu fructe proaspete, bogate în vitamine.
Exista câteva fructe recomandate în tratamentul bolilor de iarnă. Iar în perioada iernii, majoritatea fructelor citrice sunt cele mai dulci şi cele mai suculente.
- Portocala roşie este un fruct tipic recomandat în timpul iernii. Poate fi consumat ca atare dar şi sub forma de suc proaspăt cu cea mai mare încredere deoarece are un conţinut foarte bogat de minerale şi vitamine foarte importante pentru menţinerea sănătăţii organismului în lunile de iarnă. Portocala conţine vitamina A, B1, B2, C, fosfor, calciu, seleniu, potasiu şi zinc, deci ajuta în combaterea anemiei şi întărirea sistemului imunitar.
- Clementinele sunt portocale mici, dulci, disponibile din decembrie şi în cea mai mare parte a sezonului de iarnă.
- Ei bine, grepfrutul nu este o imensă colecţie de minerale şi de vitamine, aşa cum poate ne-am aştepta. De fapt, el este constituit în proporţie de aproximativ 90% din apă, la care se adaugă doar un pic de potasiu şi vreo 4 vitamine (vitamina C, A, B1 şi B5, vitamina) Mai are în compoziţia sa nişte substanţe prea puţin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism: zeaxantina, de exemplu, ţine departe bolile oculare şi cardiace, în timp ce naringenina blochează dezvoltarea cancerului, iar spermidina ne menţine tinereţea ţesuturilor şi ne măreşte speranţa de viaţă. Practic, o farmacie într-un fruct.
- Fructul kumquat este, în esenţă o portocală în miniatură în ceea ce priveşte aspectul şi, într-o anumită măsură, gustul. Diferenţa fundamentală între cele două nu este însă dimensiunea ci faptul că fructele kumquat sunt singurele fructe citrice din lume care se consumă cu tot cu coajă; sezonul acestora începe spre sfârşitul iernii şi se pot găsi până prin primăvară.
- Lămâile tind să fie cele mai bune şi cele mai suculente, iarna şi primăvara. Asemenea altor fructe citrice, lămâilor nu le place frigul, aşa că păstraţi-le la temperatura camerei şi nu la frigider.
- Mandarina este un fruct foarte apreciat pentru gustul şi mirosul sau deosebit, dar şi pentru conţinutul ridicat de vitamina C care se păstrează şi în momentul când este depozitată un timp îndelungat. Conţinutul sau de vitamina D este foarte important deoarece protejează corpul împotriva rahitismului şi ajuta în menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. Sucul proaspăt de mandarine este recomandat dimineaţa în tratamentul bronşitei şi al astmului, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor vâscoase ale căilor respiratorii din bronhii şi plămâni.
- Cine nu suportă gustul acru al lămâii se poate bucura de o varietate dulce: lămâia dulce, o încrucişare naturală a lămâii normale cu mandarina. Acest tip de lămâie este denumit Meyer, după cel care a descoperit-o, în China. Coaja lămâii Meyer este foarte aromată şi subţire, în timp ce miezul este galben închis şi conţine până la 10 seminţe. Recolta comercială a acestui fruct este limitată: din decembrie sau ianuarie până în mai.
- Kiwi este un fruct recomandat sa fie consumat în timpul iernii eventual alături de un mar şi o banana pentru a asigura organismului cantitatea de vitamina C necesara organismului în combaterea infecţiilor, a radicalilor liberi, a bolilor specifice acestui sezon. De asemenea are vitamina A, K, E, beta-caroten, luteina, acizi graşi omega-3, potasiu, fier, mangan şi magneziu. Medicii susţin că fructul kiwi conţine anumite substanţe care ajuta la subţierea sângelui, cu un efect asemănător aspirinei. Astfel ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sânge şi scăderea riscului de infarct miocardic. Vitamina K ajuta la creşterea masei osoase şi ameliorarea simptomelor care apar în cazul bolii Alzheimer. Are şi un conţinut substanţial de fibre, de aceea ajuta mucoasa colonului, scade timpul expunerii la toxine, scade riscul apariţiei cancerului de colon.
- Un fruct care are gustul excelent este curmalul japonez. Acesta este renumit pentru conţinutul sau de iod de aceea este recomandat în tratamentul bolilor glandei tiroide. De asemenea, curmalele conţin beta-caroten, o substanţa foarte importanta care lupta împotriva radicalilor liberi şi ajuta în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului. Pectina care se găseşte în fructele curmalului japonez ajuta la absorbţia acizilor biliari, la reducerea colesterolului şi stimularea digestiei. Magneziul, potasiul şi vitamina C ajuta în reducerea pietrelor de la rinichi, combaterea anemiei, susţinerea activităţii muşchiului inimii. Sucul din curmale japoneze are proprietăţi antibacteriene, este recomandat în bolile tractului gastro-intestinal, în tulburările digestive şi intoxicaţii. Aceste fructe nu sunt indicate persoanelor care suferă de diabet zaharat deoarece au o cantitate mare de zahar.
- Rodia este unul dintre cele mai bune fructe care exista în lume pentru sănătatea omului. Rodia conţine vitamina B, C, PP, provitamina A care ajuta în normalizarea metabolismului şi sinteza proteinelor. Foarte important este acidul folic din rodie care ajuta la formarea sângelui. De asemenea, pectina din rodie ajuta în tratamentul multor boli inflamatorii de la nivelul sistemului digestiv. Sucul proaspăt de rodie este foarte bun în reducerea colesterolului. Deşi ajuta în scăderea în greutate nu substituie exerciţiile fizice şi o dieta corespunzătoare. Acidul elagic din rodie ajuta în combaterea radicalilor liberi şi are efecte excelente asupra organismului – anti-virale, anti-cancerigene şi anti-carcinogene. Sucul de rodie nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrita sau ulcer peptic. Infuzia din coaja de rodie folosita în cantitate mare poate duce la diferite simptome – greaţă, vărsături, crampe, probleme de vedere, ameţeală, stare generala de slăbiciune. Sucul de rodii ajuta la creşterea hemoglobinei în sânge, la creşterea imunităţii organismului la diferite boli, în reducerea stărilor febrile, în combaterea diareii, are efecte bune asupra fertilităţii la femei, în cazuri de hemoroizi şi osteoartrita. Rădăcina ei este folosita doar la recomandarea unui specialist în eliminarea paraziţilor intestinali, a teniei.
- Feijoa este un fruct exotic din America de Sud care are culoarea verde-gălbui cu miezul aromat, de culoare alba, răcoritor, suculent şi uşor aromat. Acest fruct foarte plăcut la gust conţine vitamina C, P, acizi organici, zaharuri, ulei volatil bogat în peste 90 de substanţe diferite. Feijoa este apreciat în principal pentru conţinutul sau bogat în săruri hidrosolubile de iod recomandate în tratamentul bolilor glandei tiroide. Coaja de feijoa prin substanţele pe care le conţine cu proprietăţi antioxidante protejează organismul împotriva cancerului. Medicii recomanda aceste fructe pacienţilor care suferă de arterioscleroză, boli inflamatorii gastro-intestinale, pielonefrite, boli tiroidiene, gastrite. Fructul feijoa nu este indicat în hipertiroidie şi diabet zaharat pentru că are un conţinut mare de zaharoză.
Căutaţi aceste fructe de iarnă la tarabele agricultorilor şi în departamentele de producţie pentru a beneficia de cea mai bună aromă şi cea mai bună calitate din această iarnă.