O raritate descoperită în natură, care este studiată de foarte mult timp.
Oricât de ciudat ni s-ar părea, animalele bicefale au fost studiate printre foarte multe specii diferite, dar, se pare că, majoritatea tind să se încadreze în regiunea ţestoaselor, şerpilor şi al animalelor de fermă tradiţionale, cum ar fi vacile, oile şi porcii.
În timp de aspectul lor poate fi cu siguranţă şocant, de fapt, cauza trupurilor lor bicefalice nu reprezintă nimic mai mult decât simple mutaţii genetice şi deplasări celulare, asa cum scrie şi BBC.
Atunci când vedem un animal cu două capete sau unul policefalic, practic ne uităm la un set de gemeni, ce nu au reuşit să se separe după fertilizare. Acest lucru poate duce la îmbinarea gemenilor, dacă o genă cunoscută sub numele de SHH (Sonic hedgehog) creşte extrem de mult în timpul dezvoltării embrionare, ceea ce poate rezulta în mărirea capului sau a feţei, şi, adesea, în apariţia a două feţe. Odată ce un grup de celule, cunoscute sub denumirea de „organizatori”, sunt declanşate, se pot forma chiar şi două capete separate, cu gâturi individuale, însă care provin din acelaşi corp.
Deci, care sunt cauzele acestor anomalii genetice? În funcţie de specie, există o gamă largă de explicaţii propuse.
Atunci când vine vorba de rechini, spre exemplu, la care s-au observat multe mutaţii de-a lungul timpului, cercetătorii privesc o gamă de factori posibili variind de la tulburări de metabolism şi infecţii, până la poluare sau pescuit excesiv, ultimul putând duce la o pondere genetică limitată, rezultând astfel anomalii fizice. Unii dau vina pe creşterea temperaturilor apei, de asemenea, deşi cercetările se desfăşoară cu eforturi de a înţelege cu adevărat modul prin care aceste schimbări ar putea afecta genetica.
În ciuda influxului recent raportat al vieţii marine cu două capete, ce consideră că animalele policefalice au existat încă de la începutul existenţei Pământului, reprezentând, probabil, sursa de inspiraţie pentru vechile mituri şi povestiri care relatează despre fiarele cu mai multe capete ucise de protagoniştii eroici ai timpului lor.
Cu toate acestea, majoritatea acestor animale cu două capete, nu supravieţuiesc trecerea fazei embrionare, iar acelea care reuşesc să ajungă până la naştere, de obicei rezistă doar câteva săptămâni sau luni, deşi există şi excepţii de la regulă.
Iată câteva animale cu două capete care au supravieţuit suficient de mult încât să fie fotografiate, în galeria de mai jos.