Cercetătorii pregătesc reţeta „cremei” anti-îmbătrânire a oaselor şi de vindecare a bolilor de oase.
Celulele din lichidul amniotic care înconjoară un bebeluş în curs de dezvoltare, pot revigora oasele în curs de îmbătrânire şi slăbite, spun oamenii de ştiinţă din Marea Britanie. Descoperirea ar putea ajuta copiii cu boli genetice, persoanele în vârstă şi chiar astronauţii, spun ei.
Constatările în rândul soarecilor de laborator, publicate în Rapoarte Știinţifice, au arătat că celulele din lichid au întărit oasele şi au redus fracturile cu 80%. Studiile clinice umane sunt planificate în următorii doi ani.
Oase fragile
Lichidul amniotic protejează copilul şi îl ajută să se dezvolte în interiorul uterului mamei. De asemenea, acesta conţine celule care sunt elementele constitutive ale altor ţesuturi stem. Cercetătorii au colectat celule stem amniotice din materiale ramase de la examinările pelvine din timpul sarcinii sau recoltate imediat înainte de naştere. Echipa de la Institutul de Sănătate a Copilului - o colaborare între Great Ormond Street Hospital şi University College din Londra - a injectat câţiva şoareci bolnavi cu aceste celule. Animalele sufereau de boala oaselor fragile sau osteogeneză imperfectă.
La oameni, boala afectează aproximativ una la 25.000 de naşteri şi poate fi fatală, copiii născându-se cu fracturi multiple. Chiar şi cei care supravieţuiesc se confruntă cu până la 15 fracturi osoase pe an, dinţi fragili, tulburări de auz şi probleme de creştere.
Testele efectuate pe şoareci au arătat că injectarea celulelor ajută la creşterea puterii, plasticităţii şi structurii oaselor animalului. Numărul de fracturi a fost redus la o cincime din nivelul iniţial.
Oase noi
Dr. Pascale Guillot, liderul cercetării, a declarat că rezultatele ar putea ajuta oamenii, din pătuţ până la ultimele suflări - adică, de la bebeluşi cu boala oaselor fragile la pensionari cu osteoporoză.
Ea a declarat: „Sunt extrem de entuziasmată, deoarece această descoperire reprezintă un progres major care va afecta toată lumea. Suntem deja obişnuiţi să folosim o cremă de faţă pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii, aceast proces va fi la fel şi pentru schelet. Cred că în următorii câţiva ani vom deţine metode de a încetini îmbătrânirea scheletului pentru a reduce fracturile şi durerile. Acest lucru va fi, de asemenea, foarte important şi pentru călătorii în spaţiu, unde nu există forţă gravitaţională, iar oasele devin fragile."
Osul este refăcut în permanenţă cu ajutorul celulelor numite osteoclaste, celulele care au capacitatea de a distruge ţesutul osos pe măsura formării altuia nou, având rol important în procesul de remaniere osoasă, şi osteoblaste, celulele osoase tinere.
Dr. Guillot a spune că boala oaselor fragile, osteoporoza şi călătoria în spaţiu, au fost toate caracterizate ca fiind rezultatul osteoblastelor „devenite leneşe”. Studiul a arătat că celulele stem au ajutat la creşterea activităţii naturale a osteoblastelor - mai degrabă decât la creearea unui nou os.„Transplanturile de celule stem, stimulează aceste celule leneşe, astfel încât acestea devin foarte dornice de a crea mai multe oase şi oase mature”, a adăugat Dr. Guillot.
Studiile clinice sunt deja planificate, dar până la urmă, scopul cercetătorilor este de a descoperi care sunt acele produse chimice, care odată eliberate de către celulele stem, mobilizează osteoblastele.