Au fost surprinse imagini uimitoare, capturate în Finlanda.
O înregistrare video a surprins incredibilul moment în care un meteor a străpuns cerul din Laponia, Finlanda, transformând întunericul nopţii în zi şi provocând o explozie remarcabilă. Incidentul s-a petrecut acum două săptămâni şi a fost filmat de către un număr de localnici. Meteorul străluceşte incredibil de intens, însă nu se ştie dacă a lovit pământul sau a explodat în atmosferă.
„În această seară asta, în timp ce mă aflam în cabană, am auzit un zgomot puternic de explozie, iar cabana s-a zguduit violent”, a declarat Tony Bateman, care a înregistrat unul dintre videoclipuri şi deţine site-ul Aurora Service Tours, în descrierea filmuleţului.
„Noi rulăm o cameră video în timp real, capturând cerul nopţii, în scopul observării aurorei boreală, astfel, m-am gândit imediat că poate camera a înregistrat şi acest moment. Aşa că am derulat videoclipul şi chiar aşa a şi fost. Mi s-a făcut pielea de găină.”
„Ce mai noapte...”
Videoclipul cu meteorul, al lui Bateman
Se crede că incidentul s-a produs la 06:40 ora locală, pe cerul comunei Inari din Laponia finlandeză. Incidentul a fost atât de strălucitor şi de puternic, încât au existat unele rapoarte conform cărora ar fi fost auzit chiar în Norvegia şi Rusia. „Luminile veneau de peste tot din jurul nostru, ca o explozie masivă, care a durat aproximativ cinci sau şase secunde”, a declarat martorul ocular Atle Staaleen în revista Barents Observer.
Deşi evenimentul este impresionant, meteorii nu reprezintă un fenomen chiar atât de rar. Mii de obiecte ard în atmosfera noastră anual, însă majoritatea sunt prea mici pentru a fi vizibile. Alte astfel de evenimente au loc în zone izolate şi nelocuite.
O altă filamre a incidentului
Cu toate acestea, în anumite situaţii, un meteorit se poate fulgera şi deasupra unei zone populate. În cazul acestui incident, meteorul fie a explodat în aer sub formă de bolid, fie a lovit Pământul sub formă de meteorit. Începem să ne perfecţionăm pe urmărirea meteoriţilor, însă mai avem multe etape de parcurs, până atunci. Exemplul folosit cel mai adesea este meteoritul Chelyabinsk, deasupra Rusiei în 2013, care nu a fost detectat, însă a rănit sute de oameni atunci când a explodat.
Din fericire, trista situaţie nu pare să se fi repetat de această dată. Dar este un memento bun, care ne înştiinţează că există o mulţime de obiecte care lovesc planeta noastră şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să facem faţă unui obiect mai mare, ce ar reprezenta o posibilă ameninţare.