Magazinele „klek” sunt mici prăvălii convenabile care apar de nicăieri, în plin trotuar, ce operează direct din subsolurile clădirilor.
Vânzătorii ambulanţi sunt o privelişte comună în oraşele din întreaga lume. Imposibilitatea de a plăti chirii extrem de mari sau lipsa spaţiilor comerciale ieftine, au împins aceşti mici comercianţi direct pe străzi, iar în unele cazuri, în subsoluri, precum în capitala bulgară Sofia.
Cunoscute sub numele de magazine klek, aceste prăvălii de subsol sunt unice în oraşul Sofia. Magazinele sunt situate în subsolul clădirilor şi conţin o mică fereastră care se deschide spre trotuar, de obicei sub nivelul genunchiului. De aici şi motivul pentru care sunt cunoscute drept „magazine klek” - klek însemnând genunchi. Produsele sunt expuse în vitrine, pe trotuar, dar pentru a comanda ceva, clienţii trebuie să se ghemuiască până la fereastra magazinului, în scopul de a fi la egalitate cu faţa slab luminată din subsol a vânzătorului.
Proprietarii prăvăliilor klek s-au numărat printre primii antreprenori din Bulgaria, imediat după căderea comunismului, în urmă cu peste douăzeci de ani. Atunci când a căzut comunismul, iar proprietatea privată de producţie a devenit legală, acestea s-au aflat printre primele mici întreprinderi nou apărute. Subsolurile se transformaseră în magazine mici, servind cetăţenilor în trecere băuturi, snacks-uri, alcool şi ţigări. Rafturile colorate, acoperite cu sticlă, din jurul ferestrei prezintă ofertele magazinului. Uneori, în locul mărfii reale, sunt afişate doar imagini sau imitaţii din plastic.
Unele magazine klek oferă chiar şi reparaţii de încălţăminte sau alte tipuri de afaceri orientate spre servicii. Multe dintre acestea rămân deschise până noaptea târziu şi, uneori, chiar şi 24/7. Din păcate, chioşcurile klek încep să dispară odată cu trecerea timpului.