Nilometrele Egiptului antic au continuat să fie folosite şi de civilizatiile ulterioare până în secolul XX.
În fiecare an, râul Nil începe să crească vara, acesta ieşindu-şi din matcă şi despicând şi crestând lunca inundată de pe margini. Datorită acestei injecţii de apă anuale, solul devine fertil, permiţându-i să fie cultivat şi, astfel, să existe civilizaţia. Din vremuri străvechi, egiptenii depindeau de fluxul şi refluxul regulat al Nilului, pentru auto-întreţinerea lor. Dar şuvoiul era imprevizibil. În timp ce o inundaţie moderată reprezenta parte vitală a ciclului agricol, apa abundentă devenea dezastruoasă pentru culturi şi pentru mare parte din infrastructura construită pe zona inundabilă.
Dacă râul nu se revărsa, acesta cauza secetă si foamete. Creşterea viiturii juca un rol politic şi administrativ important, deoarece prezicea cât de bogată va fi recolta şi, respectiv, cât de mari vor fi taxele de impozit.. Egiptenii au început, prin urmare, să măsoare nivelul de apă al Nilului în scopul anticipării recoltei.
La început aceste înregistrări erau puţin mai mult decât simple marcaje pe ţărmul râului, însă mai târziu au fost construite nilometre sau niloscoape, sub formă de marcaje pe scări, piloni, puţuri şi alte structuri. Preotul Împărătesc monitoriza zilnic nivelul râului şi ţinea evidenţele. Era datoria lui să anunţe sosirea mult aşteptatei revărsări de vară sau lipsa acesteia. Capacitatea de a anticipa volumul viitoarei inundări a devenit o parte mistică a preoţimii egiptene antice.
Cel mai simplist nilometru constă dintr-o coloană verticală scufundată în apele fluviului, cu intervale marcate, indicând adâncimea apei. Mai târziu, aceste coloane au început să fie locuite în interiorul bogat ornamentat şi elaborat din structuri de piatră. Un astfel de nilometru poate fi văzut pe insula Rhoda, în centrul oraşului Cairo. Deşi acest nilometer a fost clădit în 861 e.n., anterior fusese construit pe un alt sit.
Un alt nilometru important d.p.d.v. istoric se află pe Insula Elefantina, în Aswan, şi constă dintr-un şir de trepte ducând în jos, în apă, cu marcaje de adâncime de-a lungul zidurilor. Elefantina marca graniţa sudică a Egiptului şi a reprezentat, prin urmare, primul loc unde s-a detectat debutul de inundaţii anuale.
Unul dintre cele mai elaborate proiectări a implicat un canal sau podete dalate, care pornea de la mal, ce se desfăşura adesea pe o distanţă considerabilă, şi apoi alimenta un godeu, un rezervor sau o cisternă. Aceste godeuri de nilometru erau situate, cel mai adesea, în delimitările templelor, unde numai preoţii şi conducătorii aveau acces. Un exemplu bun de astfel de nilometru poate fi văzut la Templul din Kom Ombo, la nord de Aswan.
Nilometrele Egiptului antic au continuat să fie folosite şi de civilizatiile ulterioare până în secolul XX, când construcţia de baraje Aswan pune capăt revărsării anuale a Nilului, transformând nilometrele în construcţii demodate.
Surse: Wikipedia / www.reshafim.org.il