Neo-zeelandezii îşi aruncă gunoiul printr-o modalitate unică - îşi decorează gardurile cu el.
Obiecte de lenjerie, cizme, periuţe de dinţi, biciclete, cu alte cuvinte, tot ceea ce le-a uşurat viaţa cetăţenilor, devine obiect decorativ, suspendat fiind în masă, de gardurile aflate pe marginea drumurilor.
Probabil că, cel mai faimos gard dintre toate este Cardrona Bra Fence (Gardul cu sutiene) din Central Otago. Capodopera a luat naştere într-o dimineaţă a anului 1999, atunci când s-au observat patru sutiene, suspendate de gardul din sârmă paralel cu drumul, fluturând în bătaia vântului. Conform zvonurilor, un grup de femei care sărbătorea Noul An la hotelul Cardrona, pe care l-au părăsit noaptea târziu, a decis să îşi scoată sutienul şi să-l atârne pe gard. În săptămânile ce au urmat, numărul lenjeriilor feminine de pe gard a crescut în mod constant, până când a ajuns la şaizeci, până la sfârşitul lunii februarie a anului 2000. În timp ce ştirile despre acest gard se răspândeau cu o viteză uimitoare, au început să apară şi mai multe sutiene. În anii următori, suma sutienelor s-a multiplicat în mii, iar gardul a devenit o atracţie turistică unică, dobândind o atenţie la nivel mondial.
Gardul cu periuţe de dinţi este situat pe un drum rural liniştit în Te Pahu, localizat la aproximativ o jumătate de oră distanţă faţă de Hamilton. Gardul rutier este decorat cu sute de periuţe de dinţi în culori aprinse. Creatorul acestei atracţii din Te Pahu este un localnic numit Graeme Cairns. La început, gardul s-a dezvoltat lent, având în vedere că singurii care îşi adăugau periuţele de dinţi erau prietenii şi musafirii lui Cairns. Dar, pe măsură ce faima i s-a răspândit, oamenii au început să-şi doneze periuţele folosite din toată ţara, ba chiar şi din străinătate. Periuţa de dinţi a lui Helenei Clark, fostul prim-ministru al Noii Zeelande, atârnă şi ea, tot acolo.
Mulţi dintre neo-zeelandezi preferă să-şi decoreze gardurile cu şlapi (din limba germană, Schlappe), pe care le numesc jandal - o combinaţie a cuvintelor „japonez” + „sandale”, iniţial un nume de marcă înregistrată. Denumirea a fost înregistrată iniţial de către Morris Yock, despre care se spune că ar fi brevetat faimosul design.
Jandalii reprezintă un obiect recunoscut la nivel naţional în Noua Zeelandă.