O fi cutremurul produs? Sau poate valul seismic? Dar cum rămâne cu tsunami-ul sau căldura pe care o degajă un astfel de corp ceresc?
Impacturile cu asteroizi sunt considerate, cu bună-credinţă, ca fiind catastrofe iminente, însă până acum nu s-a clarificat care dintre efectele lor ar fi cele mai periculoase. Un nou studiu a rezolvat această problemă morbidă - cercetătorii consideră că vânturile violente şi undele de şoc sunt de departe cele mai periculoase consecinţe ale unui impact cosmic, reprezentând 60% dintre decese.
„Probabilitatea unui impact cu asteroizi este foarte scăzută”, a declarat autorul principal, Clemens Rumpf, de la Universitatea din Southampton. „Dar consecinţele pot fi de neimaginat”. El a adăugat: „Acesta este primul studiu care analizează toate cele şapte efecte ale unui impact, generate de asteroizii periculoşi şi estimează care sunt, în termeni de pierderi umane, cele mai severe”.
Cele şapte efecte studiate de către echipă sunt exploziile bruşte, şocurile de suprapresiune, radiaţiile termice, craterul format, cutremurul seismic, depunerea ejecta şi tsunami-urile. Noua cercetare, publicată în jurnalul Geophysical Research Letters, a folosit o simulare care a lansat un total de 50.000 de asteroizi artificiali cu diametre între 15 şi 400 de metri. Utilizând impacturile simulate, cercetătorii au estimat câte vieţi s-ar pierde potrivit fiecăruia dintre cele şapte efecte.
Oamenii de ştiinţă au descoperit ca impacturile terestre sunt de aproximativ 10 ori mai periculoase decât asteroizii care se izbesc în ocean. Tsunami-urile justifică doar 20% din vieţile pierdute, din cauza pierderii de energie a unui val seismic ce se deplasează spre coastă sau a modului în care o populaţie este distribuită în comunităţile de coastă.
Cutremurele generate de un impact sunt aproape neglijabile. Numai 0.17% din decese sunt cauzate de acestea. Doar uşor mai importante sunt craterul format şi molozul aeropurtat, cu 1% din decese.
Mult mai periculoasă este căldura bolidului, care ar putea fi responsabilă pentru 30% din vieţile pierdute, deşi subsolurile sau adăposturile subterane ar putea proteja oamenii. Valorile date reprezintă medii ale tuturor scenariilor posibile şi, deşi nu prezic cu exactitate ce va ucide oamenii dintr-o anumită locaţie, ele oferă o strategie bazată pe statistică pentru a face faţă ameninţării cu asteroizi.
Analiza este valabilă pentru asteroizi de aproximativ 400 de metri şi arată că doar asteroizii mai mari de 18 metri sunt letali. Dacă ar fi fost să ştim că un asteroid era în drum spre planetă şi am fi putut să ne dăm seama unde se va ateriza, acest studiu ne-ar fi ajutat să calculăm dacă merită să îl oprim sau să permitem impactul. (evident, mutând oamenii din zona periculoasă).