Credibil, nu? Cu excepţia că nu este un comportament deprins, ci un talent înnăscut.
Fiecare animal originar din Australia este mamifer marsupial, dar nu toate mamiferele marsupiale îşi au originea de pe pământul australian, precum nici singurul mamifer de acest den din America de Nord, denumit oposum. Animalul de mărimea unei pisici, a cărui blană cenuşie este foarte căutată, mai este renumit şi pentru obiceiurile sale ciudate.
Nici nu mai pare atât de interesant faptul că se poate agăţa de o creangă doar cu codiţa, pe cât ne uimeşte profesionalismul său în a simula decesul. De aici a luat naştere şi o populară expresie americană şi anume „playing 'possum”, ceea ce tradus înseamnă „a face pe oposumul”, deci a face pe mortul/inexistentul. Nu vrei să deschizi uşa unui musafir nepoftit? Nu vrei să vorbeşti cu cineva anume? Nu vrei să te confrunţi cu ceva? Atunci faci pe oposumul. Da, noi folosim expresia „a face pe mortul în păpuşoi”, având în vedere că pe meleagurile noastre nu este nicio invazie de oposumi, să avem cu ce compara.
Să vedem cum funcţionează joaca de-a oposumul în practică, iar apoi vom menţiona de ce nu necesită vreo expertiză specială.
Credibil, nu? Cu excepţia că nu este un comportament deprins, ci un talent înnăscut. Oposumii reacţionează negativ la stres: dacă se sperie prea tare de ceva, leşină în mod instinctiv. Deci, nu se prefac a fi morţi, ci chiar se sperie atât de tare, încât îşi pierd conştiinţa. Parcă auzisem şi de unele capre care au deprins o reacţie asemănătoare.
Acest reflex poate salva vieţi - spre exemplu, un prădător nu va dori să se hrănească dintr-un animal mort - însă nu protejează şi împotriva pericolelor provocate de către om. Dacă, de exemplu, aleargă spre autostradă şi ajunge în raza traseului unui camion de opt tone ce se deplasează la viteză maximă, degeaba va face pe mortul, acest lucru nu va speria camionul. Și cu bună dreptate, şoferul va crede că un oposum mort deja nu mai are şanse la supravieţuire, deci de ce să îl mai ocolească.