Un oraş fără poliţie, fără criminalitate, foarte puţin somaj şi unde locuitorii au liberatea de a îşi construi unde vor casele pare o poveste desprinsă din romanele science-fiction.
Marinaleda, un orăşel din Andaluzia, Spania, este descris adesea ca unul dintre cele mai prospere oraşe. Cu toate că se află în una dintre cele mai sărace regiuni din Spania, aici toată lumea munceşte, câştigă suficienţi bani cât să aibă o viaţă bună, oricine are casă, pe care plăteşte doar 15 euro pe lună. Marinaleda este situat în valea Campina, în mijlocul unor coline cu plantaţii de măslini şi câmpuri de grâu.
Oraşul Marinaleda este descris ca fiind o „utopie socialistă", însă care pare prea fantezist pentru a fi adevărat. Un oraş fără poliţie, fără criminalitate, foarte puţin somaj şi unde locuitorii au liberatea de a îşi construi unde vor casele pare o urbă desprinsă din romanele science-fiction.
Însă acest lucru se întâmplă în realitate, Marinaleda, se află la câţiva kilometri de Sevilia, Spania şi acolo locuiesc în jur de 2750 de persoane. Localitatea este condusă de către Juan Manuel Snachez Gordillo, fan al lui Che Guevara, care a devenit cunoscut ca fiind un fel de „Robin Hood spaniol”. Acesta se află la conducerea localităţii din regiunea Sevillia încă din 1979.
Prima parte a transformării satului Marinaleda într-o „utopie socialistă” a început la sfârşitul anilor '70, atunci când locuitorii se aflau într-adevăr într-o stare de sărăcie accentuată. În sat şomajul era de 60%, iar locuitorii erau doar fermieri fără pământ, suferind de foame mai ales într-o perioadă în care întreaga Spanie se confrunta cu nesiguranţa ce a urmat după moartea generalului Franco.
Cea de-a doua parte a miracolului din Marinaleda a avut loc de-a lungul a trei decenii. „Am învăţat că nu este de ajuns să defineşti utopia, şi nici nu este de ajuns să lupţi împotriva celor ce ţi se opun. A trebuit să construim, acum şi aici, cărămidă cu cărămidă, cu răbdare, dar fără să ne oprim, asta până când ne-am transformat visele în realitate. Adică să fie pâine pentru toţi, să fie libertate pentru cetăţeni şi să fim în stare să citim cu respect cuvântul «pace». Noi credem sincer că nu există niciun viitor dacă nu-l construieşti în prezent”, spunea primarul satului Juan Manuel Sánchez Gordillo, în 1985, pentru publicaţia spaniolă „El País“.
În oraş funcţionează o cooperativă agricolă unde lucrează aproape toată populaţia localităţii (2650 de angajaţi), iar fiecare angajat este plătit cu 1200 de euro pe lună. În plus, Marinaleda le oferă de asemenea rezidenţilor o casă, cu condiţia să o construiască singuri şi dacă au fost rezidenţi ai Marinaledei timp de cel puţin doi ani. Cărămizile şi mortarul sunt oferite gratis de guvernul local din Andaluzia, regiunea de care aparţine satul. De asemenea, persoanele care vor să-şi construiască o casă sunt ajutaţi cu arhitecţi, dar şi cu muncitori. Cei care se angajează să îşi construiască o casă plătesc câte 15 euro pe lună, dar încep plata abia după terminarea construcţiei. Datoria este moştenită de copii pentru a putea fi acoperite costurile.
Sunt permise şi afacerile private în „sat”. Există şapte baruri şi cafenele în sat, iar dacă vrei să deschizi o pizzerie sau o mică afacere de familie de orice fel, nimeni nu te va împiedica. Însă dacă o franciză a Carrefour sau Starbucks ar vrea să-şi deschidă o filială acolo s-ar lovi de refuzul locuitorilor. „Pur şi simplu, le interzicem”, explică primarul.
„Trebuie să ne regândim sistemul de valori, societatea de consum, valoarea pe care o punem pe bani, egoismul şi individualismul”, a declarat primarul localităţii. „Marinaleda este un exemplu mic, dar vrem ca această experienţă să se extindă peste tot în lume”, a mai spus acesta.