Parfumul şi apa de colonie reprezintă variante de înmiresmare cu proprietăţi diferite.
Colonia şi parfumul diferă prin gradul de intensitate, esenţă şi compoziţie. În scopul de a alege aromele şi miresmele potrivite stilului de viaţă şi a personalităţii noastre, colonia şi parfumurile necesită o comparare complexă.
Intensitate
Când suntem în căutarea unei arome, putem observa o varietate de tipuri. Aromele conţin uleiuri esenţiale pentru a-şi stabili şi păstra mirosul. Parfumul poate fi de intensităţi diferite. Concentraţia de uleiuri aromatice a apei de parfum este între 8-15%, în timp de apa de toaletă are o compoziţie de uleiuri de 4-8%. Apa de colonie conţine o concentraţie destul de mică de uleiuri aromatice, între 3-5%, iar spray-ul de corp şi aftershave-urile conţin abia două procente uleiuri. Parfumul este intens şi, în general, conceput spre a fi aplicat cu moderaţie, în timp ce colonia, aftershave-ul şi spray-ul de corp, pot fi aplicate mai îmbelşugat. Aceste diferenţe ne pot fi de folos într-un tur de shopping pentru miresme. Întodeauna trebuie să alegem tipul de aromă ce va fi în ton cu stilul propriu de viaţă şi personalitatea.
Tipuri de arome
Colonia şi parfumul au de obicei un amestec diferit de arome. Parfumul este realizat, în general, cu o latură feminină şi poate include uleiuri esenţiale de fructe sau florale. Apa de colonie insuflă o minte masculină şi poate oferi arome condimentate sau de mosc. Există puţine parfumuri care nu conţin mosc, pentru că este o componentă ideală pentru un finisaj fin şi pentru fixarea compoziţiei parfumului pe piele. Termenul de esenţă de mosc nu este conectat la o componentă a parfumului, ci la impresia de ansamblu a componentelor, care variază de la cele mai dulci, pulverulente, de piele, de mirodenii şi lemnoase parfumuri. Moscul natural este produs de secreţia glandelor sexuale ale cerbilor. Esenţa naturală de mosc poate fi produsă şi din plante sau poate fi sintetizată (moscul alb - produs pentru prima oara de Alber Baur în anul 1888). Aceste orientări nu ar trebui să ne descurajeze în alegerea unei miresme preferate; atât bărbaţii, cât şi femeile pot utiliza deopotrivă parfumul sau apa de colonie.
Note
Aromele sunt, de obicei, formate din mai multe mirosuri. Diferitele mirosuri utilizate la crearea aromelor sunt numite note. Parfumurile au, în general, o gamă variată de note, creând un parfum stratificat, care îşi poate modifica aroma pe parcursul unei zile. Parfumul – extractul de parfum – conţine întreaga simfonie de note de top, de mijloc şi de bază, care sunt eliberate pentru o lungă perioadă de timp. Parfumul se aplică direct pe piele, pe locurile cu puls – gât, ceafă, încheieturi, în spatele lobului urechii. Apa de colonie poate avea, de asemenea, în compoziţie, mai multe note, dar majoritatea tipurilor de colonie sunt create în jurul unei singure arome.
Când
Apa de parfum – având concentraţia mare de uleiuri, aroma persistă un timp îndelungat, este considerat ideal pentru a-l purta seara. Bineînţeles, se poate folosi şi ca parfum de zi, ajungând însa doar câteva picaturi, putându-se aplica şi cu degetul în locurile în care circulaţia este intensă. Apa de toaletă – având o concentraţie mult mai mică faţă de apa de parfum, desfăşurarea notelor este mai rapidă, astfel că în cursul zilei se poate reaplica la nevoie. Vremea ideală pentru purtarea unei ape de colonie este cea caldă sau foarte caldă, tocmai pentru că mirosul sau nu persistă prea mult, ci maxim 2 ore, urmând ca apoi să fie reaplicată frecvent.
Ambalaj
Atât apa de colonie, cât şi parfumul sunt stocate în recipiente de tip spray. Parfumul mai poate fi disponibil şi în alte tipuri de recipiente, precum sticluţe pulverizatoare, roll-on sau chiar în stare solidă. În majoritatea cazurilor, parfumul şi colonia se regăsesc în sticluţe, realizate din cristal negru sau colorat, pentru a proteja mireasma. Spray-urile de corp şi aftershave-urile vin stocate în recipiente de toate tipurile, de la sticluţe pulverizatoare de plastic, la ambalaje din sticlă. În general, apa de colonie este comercializată în ambalaje de mari dimensiuni, de până la 200 ml şi este adesea aplicată prin pulverizare.
Cost
Atât parfumul, cât şi apa de colonie oferă o gamă largă de preţuri. Parfumul reprezintă, bineînţeles, versiunea cea mai scumpă a oricarui parfum. În general, aromele mai concentrate vor costa mai mult, deoarece conţin mai multe uleiuri esenţiale, ce sunt mai scumpe decât restul ingredientelor, precum apa şi alcoolul. Astfel, diferite tipuri de colonie vor costa mai puţin decât parfumurile, deşi există excepţii de la regulă, mai ales când vine vorbe de aromele de renume.