Cocaina, morfina si chiar heroina au fost vazute ca remedii miraculoase atunci cand au fost descoperite.
În anii '50 şi '60, părinţii erau îndemnaţi prin reclame să le dea Coca Cola bebeluşilor, bărbaţii erau sfătuiţi să agaţe femeile suflându-le fum de ţigară în faţă, iar persoanelor cu dureri de dinţi le se recomanda să consume cocaină.
Anii '50 şi '60 au favorizat un stil de viaţă nesănătos. Americanilor li se spune că este bine să le dea bebeluşilor Coca Cola, pentru că urmau să devină mai sociabili, iar suferinzilor de astm li se spunea să fumeze pentru a-şi alina simptomele. Bărbaţii erau învăţaţi că nimic nu e mai atrăgător pentru o femeie decât să primească un nor gros de fum în faţă, iar persoanelor cu dureri de dinţi li se recomanda să consume cocaină.
Cocaina, morfina si chiar heroina au fost vazute ca remedii miraculoase atunci cand au fost descoperite. Substante interzise azi au fost disponibile in mod legal in trecut, astfel incat pana la sfarsitul anului 1800, producatorii sustineau cu mandrie ca produsele lor contin astfel de substante. Astfel, „Cocaina – picături pentru durerile de dinţi” (circa 1885) era un medicament recomandat copiilor. Nu numai că acest medicament ar face ca orice durere să dispară, dar ar putea ajuta utilizatorul să treacă la o stare de spirit „mai bună”.
Anestezia locală modernă îşi are rădăcinile în anul 1884, când a fost descoperită de către Carl Koller, un oftalmolog necunoscut din Viena. Acesta şi-a aplicat o soluţie cu cocaină, direct pe cornee, astfel ne mai simţind nimic în timpul unei intervenţii chirurgicale. Vestea despre noua descoperire, s-a răspândit în întreaga lume, în mai puţin de o lună.
Austriacul şi-a comunicat rezultatele cu privire la folosirea cocainei pentru analgezie locală în oftalmologie la congresul de speclalitate din 1884, ţinut la Heidelberg. A apărut o întreagă dezbatere controversată, însă din punct de vedere oficial, „deloc surprinzătoare”. Există foarte puţine informaţii despre această „parte întunecată” a descoperirii lui Koller şi date despre personaliltăţile implicate în controversă. În plus, decizia lui Koller de a părăsi Viena este de asemenea învăluită în mister. Practic fascinanta poveste din jurul descoperirii efectului anestezic local cu cocaină, precum şi a peronalităţilor implicate, sunt relativ necunoscute.