Relativ recent, preşedintele Mihail Saakasvili i-a concediat pe toţi politiştii din Georgia.
Poliţia din Georgia nu mai ia mită. Cetăţeanul are nevoie de doar câteva minute pentru a-şi înregistra proprietatea, pentru a-şi pune la evidenţă automobilul sau pentru a-şi ridica paşaportul.
„În Georgia au fost realizate peste 70 de reforme. Cea mai de rezonanţă reformă este cea a poliţiei. Rezultatele acesteia în cifre se prezintă astfel: în anul 2011 cota de încredere faţă de poliţie a constituit în Georgia nivelul-record de 87%. Pentru comparaţie: în anul 2005, indicatorul respectiv constituia doar 5 la sută. Apropo, imediat după efectuarea reformei şi tot timpul după aceasta, nivelul de încredere faţă de poliţie n-a coborât mai jos de 70%”, a precizat diplomatul Avtandil Mikaţadze.
El a oferit detalii tehnice asupra procesului de reformare a poliţiei din ţara sa.
„Numai într-o singură zi, în august 2004, au fost concediaţi 15 mii de ofiţeri de poliţie Timp de trei luni în ţară nu a existat nici un organ, care să se fi ocupat de problemele securităţii circulaţiei rutiere. De altfel, lucrul acesta nu a condus la creşterea numărului de accidente rutiere. Aceasta ne vorbeşte despre faptul că, realmente, instituţia inspectoratului auto de stat nu funcţiona şi nu contribuia la ameliorarea situaţiei pe drumurile ţării”, a afirmat diplomatul georgian.
Potrivit lui, conducerea ţării care a manifestat voinţă politică pentru reforma respectivă, a conştinentizat riscurile enorme, dar a fost consecventă şi a reuşit.
„Să concediezi într-o singură zi 15 mii de colaboratori de poliţie, e cam mult şi dureros pentru o ţară mică. În afară de înşişi cei concediaţi, au fost afectate, fireşte, familiile acestora, le împărtăşesc nemulţumirea prietenii. Într-un cuvânt, a apărut o pătură întreagă de nemulţumiţi, iar cota de încredere se reduce în mod previzibil. Însă, în rezultatul acestei restructurări radicale, a fost creată o poliţie absolut nouă, iar atitudinea populaţiei faţă de conducerea politică a Georgiei s-a schimbat. Reforma în domeniul poliţiei este considerată, pe bună dreptate, cartea de vizită a reformelor din Georgia. Este o acţiune dureroasă, dar necesară, dacă dorim să stârpim corupţia”, a mai spus Avtandil Mikaţadze.
Ei bine? Cine este persoana care s-a aflat în spatele unei decizii atât de decisive? Preşedintele Mihail Saakasvili.
Relativ recent, preşedintele Mihail Saakasvili i-a concediat pe toţi politiştii odată. Prin urmare, aceasta a fost reconstruită, bucată cu bucată. Au venit oameni noi care au fost plătiţi bine şi care au beneficiat de un capital uriaş de încredere în rândul populaţiei. Acum este cea mai credibilă instituţie din Georgia, depăşind chiar şi Biserica, cu un procent de încredere de 82%.
Saakasvili nu a luat o decizie simplă în legătură cu o asemenea reformă. În toate domeniile este necesară implementarea unor astfel de reforme, concomitent. Asta a şi generat aşa-zisul "miracol economic" din Georgia, cu opt până la zece procente creştere economică.