O ciudăţenie descoperită şi anterior, atât în 2010, cât şi în 2016.
O stea aflată la 320 de ani-lumină faţă de Pământ pare că îşi mănâncă unele dintre planete, ceea ce poate explica de ce este atât de diferită faţă de steaua sa soră.
Condus de Semyeong Oh de la Universitatea Princeton, studiul care anunţă constatarea este disponibil pe arXiv. Echipa s-a folosit de datele recepţionate prin intermediul telescopului Gaia al ESA, care este ocupat cu studierea a 1 miliard de stele din galaxia noastră, pentru a investiga acest fenomen.
Cercetătorii au analizat o pereche binară de stele, numite HD 240430 şi HD 240429, separate de 2 ani-lumină. În timp ce ambele s-au născut cu aproximativ 4 miliarde de ani în urmă, probabil din acelaşi nor interstelar, se pare că au compoziţii chimice diferite.
Motivul, conform lui Oh şi a echipei sale, ar putea fi faptul că fosta stea şi-a mâncat unele dintre planete sau unele din materiile planetare care dau naştere corpurilor cereşti. Acest comportament i-a transformat compoziţia faţă de cea a stelei sale însoţitoare, spre exemplu, are o cantitate mai mare de litiu. Cercetătorii au poreclit-o, astfel, „Kronos”, după zeul grec care şi-a mâncat copiii.
„Prin urmare, sugerăm că steaua HD 240430, 'Kronos', a acumulat 15 mase terestre de materie stâncoasă, după naştere”, a scris echipa. Kronos şi tovarăşul său, numit Krios după fratele mai puţin cunoscut al lui Kronos, sunt ambele stele asemănătoare soarelui.
Sunt propuse alte trei teorii pentru compoziţiile lor diferite, incluzând diferenţa de vârstă (Kronos este puţin mai în vârstă, cu aproximativ 300 de milioane de ani), posibilitatea că nu s-au născut din acelaşi nor şi neuniformitate în norul interstelar iniţial.
Cu toate acestea, cercetătorii favorizează ideea planetei. Însă de ce s-a întâmplat acest lucru în jurul unei singure stele, dar nu şi în jurul celeilalte, nu este clar deocamdată. Este posibil ca o stea care trecea prin zonă să fi putut perturba orbitele planetelor interioare ale lui Kronos, în timp ce Krios nu a fost afectată.
De fapt, am descoperit câteva planete bune care şi-au mai mâncat planetele, incluzând una descoperită de telescopul Hubble al NASA în 2010. Aici, o planetă extrem de fierbinte numită WASP-12b, pe o orbită strâmtă, a fost văzută în timp ce era distrusă. O lume similară a fost descoperită şi în 2016.