Autorităţile ruse au pus la punct o strategie prin care fumatul în Rusia să fie limitat aproape complet în următorii 20 de ani.
Prin această strategie se doreşte ca în anul 2033, ţinta asumată de Ministerul Sănătăţii, Rusia să aibă prima generaţie de tineri nefumători.
Aproape jumătate din Rusia este dependentă de ţigarete, cu aproape 40 la sută din populaţia sa de 143 de milioane, pufăind în mod regulat produsele din tutun. Dar, printre cele mai recente încercări de a extirpa obiceiul, Rusia a sugerat cea mai radicală măsură de până acum.
Ministerul rus al Sănătăţii a propus un nou plan de a interzice vânzarea de tutun persoanelor născute în 2015, potrivit unui articol al site-ului de ştiri rus, Izvestia. Interdicţia ar putea intra în vigoare din 2033. Acest lucru înseamnă că fumatul ar putea deveni - într-o bună zi - ilegal pentru toată lumea din Rusia.
Federaţia Rusă s-a alăturat Convenţiei-Cadru privind Controlul Tutunului al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii/World Health Organization) şi a făcut paşi mari pentru interzicerea publicităţii de tutun, pentru a creşte taxa de tutun şi pentru a interzice fumatul în locurile publice începând cu 2013. Un afiş pe care scria „Fumatul ucide mai mulţi oameni decât Obama, deşi el ucide o mulţime de oameni,” a apărut într-o staţie de autobuz din Moscova la începutul anului trecut.
Conducerea a crestat uşor numărul de fumători, însă obiceiurile vechi mor greu. Încă se estimează ca 12 la sută dintre copiii cu varsta de 15 ani, fumează în fiecare zi. Mulţi alţii preferă ţigara electronică.
În cazul în care această legislaţie se aprobă, va face parte din lista mondială a celor mai stricte legi. Bhutan din Asia este considerată a avea unele dintre cele mai aspre legi de control al tutunului din lume, unde cultivarea, recoltarea, fabricarea, furnizarea, distribuţia şi vânzarea produselor din tutun este interzisă.
Cât despre lumea întreagă, 6 milioane de oameni sunt ucişi de tutun în fiecare an, dintre care 600.000 sunt nefumatori expuşi la fumatul pasiv. Optzeci la sută din fumatorii din lume, rămân locuitorii ţărilor cu venituri mici şi medii.