Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat, în premieră, cel mai mic robot chirurgical din lume, un dispozitiv care va revoluţiona spitalele.
Dispozitivul britanic Versius va reduce costurile, va îmbunătăţi timpul de recuperare al pacientului şi va ajuta la accelerarea intervenţilor chirurgicale foarte delicate. Cercetătorii britanici au dezvoltat cel mai mic robot chirurgical din lume, ce ar putea transforma operaţiunile de zi cu zi a zeci de mii de pacienţi.
La un fost grajd de porci, aflat în mediul rural din Cambridgeshire, Anglia, o echipă de 100 de oameni de ştiinţă şi ingineri s-a folosit de tehnologie ieftină, iniţial dezvoltată pentru telefoane mobile, împreună cu industria spaţială, pentru a crea primul braţ robotic, special conceput pentru micro-chirurgie.
Robotul, numit Versius, imită braţul uman şi poate fi utilizat într-o gamă largă de proceduri laparoscopice – incluzând intervenţii de hernie, operaţiuni colorectale şi chirurgia prostatei şi urechii, nasului şi gâtului – care includ o serie de incizii mici, pentru a evita necesitatea unei intervenţii chirurgicale tradiţionale. Astfel se reduc şansele apariţiei complicaţiilor şi a durerile de după intervenţia chirurgicală, accelerând, în acelaş timp, recuperarea pacienţilor.
Robotul este controlat de către un chirurg, prin intermediul unei console ghidate de un ecran 3D în sala de operaţii.
Deşi roboţii chirurgicali există deja, noul dispozitiv este mult mai uşor de utilizat, ocupă abia aproximativ o treime din spaţiul ocupat de maşinăriile curente şi nu va costa mai mult decât micro-chirurgia nerobotizată, conform producătorului său Cambridge Medical Robotics.
„Existenţa roboţilor în sălile de operaţii nu reprezintă o idee nouă”, a declarat directorul executiv al companiei, Martin Frost. „În acest moment, problema este că aceştia sunt fenomenal de scumpi – nu doar costă 2 milioane de lire sterline per bucată, ci şi fiecare procedură în parte mai costă suma extra de 3.000 de lire sterline, folosind robotul – şi extrem de mari. Multe spitale au fost nevoite să creeze o sală de operaţii, direct în jurul robotului.”
Pentru ca roboţii să poată revoluţiona chirurgia, a mai explicat el, aceştia trebuie să fie versatili, uşor de utilizat şi mici, astfel încât personalul chirurgical să îi poată muta de jur împrejurul sălii de operaţie sau dintr-o sală în alta ori să-i poată ambala în locuri cât mai mici, atunci când nu sunt utilizaţi. „Robotul nostru face toate aceste lucruri şi este primul braţ robotic special conceput pentru chirurgia laparoscopică”, a mai menţionat Frost.
„Atunci când ştiinţa vrea să rezolve o problemă, deseori se adresează naturii”, a sugerat Luke Hares, director tehnic la CMR. „Ne-am inspirat de la braţul uman, cel mai măreţ instrument chirurgical din istorie.”
Creatorii au luat în considerare articulaţiile braţului uman, punând accent pe încheietura mâinii, cartografiind cum îşi interpretează rolul, astfel încât să permită mâinii o mişcare atât de precisă şi de flexibilă. Ei au replicat, mai apoi, toate aceste mişcări în Versius.
„În timp ce braţele robotice industriale tradiţionale sunt mari şi încheieturile lor au trei articulaţii, robotul nostru are aceeaşi dimensiune precum un braţ uman şi patru articulaţii la încheietura mâinii, oferind chirurgului un nivel fără precedent de libertate în operarea pacientului din orice unghi dorit, de versatilitate şi de acces,” adăuga Hares.
Pentru a crea acest dispozitiv sofisticat şi de ultimă oră, producătorii Versius au utilizat părţi electronice de la telefoane mobile pentru a ajuta robotul să „gândească” şi să proceseze informaţii şi tehnologia cutiei de viteze, proiectată iniţial pentru industria spaţială, pentru a-l ajuta să se mişte.
Robotul va fi lansat în primăvara anului următor şi, odată ce chirurgii vor fi instruiti, va începe să fie disponibil pentru procedurile pe pacienţi reali până la sfârşitul anului. Piaţa globală curentă a roboţilor chirurgicali este în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari pe an, dar este de aşteptat ca aceasta să crească până la 20 miliarde dolari până în 2024.