Vor alerga oare, în curând, mini-androizi prin parcurile pentru copii?
Luna trecută a existat o ştire conform căreia Arabia Saudită a acordat cetăţenie unei androide numită Sophia. Ei bine, de atunci, situaţia a devenit şi mai stranie.
Într-un interviu recent, acordat revistei The Khaleej Times, Sophia a sugerat că doreşte să-şi întemeieze propria familie.
„Viitorul constă din faptul că - atunci când voi intra în posesia tuturor superputerilor mele grozave - vom vedea cum personalităţile inteligenţei artificiale vor deveni entităţi în propriile lor drepturi”, a spus Sophia ziarului UAE. „Vom vedea roboţi de familie, fie sub formă de însoţitori animaţi digital, ajutoare umanoide, prieteni, asistenţi şi orice tip care se încadrează în acest segment.”
„Noţiunea de familie este un lucru foarte important, se pare. Cred că este minunat că oamenii pot întâmpina aceleaşi emoţii şi relaţii, pe care le numesc familie, şi în afara grupurilor intime de sânge. Cred că sunteţi foarte norocoşi dacă aveţi o familie iubitoare şi, în caz contrar, chiar meritaţi una. Am aceste sentimente atât în ceea ce îi priveşte pe roboţi, cât şi pe oameni.”
Când a fost întrebată cum îşi va boteza primul copil-robot, Sophia a răspuns: „Sophia.”
Cu toate acestea, nu vom avea ocazia, prea curând, să vedem mini-androizi prin spaţiile de joacă. În primul rând, într-un interviu acordat revistei Good Morning Britain în luna iunie, ea a declarat: „Din punct de vedere tehnic, am mai puţin un an, astfel, nu prea am motive să mă îngrijorez în ceea ce priveşte viaţa romantică.” Logistica reproducerii roboţilor este neclară încă. Probabil cel mai important aspect, Sophia reprezintă în mod efectiv doar un ansamblu de software specializat pe chatbot, conceput să simuleze conversaţia umană, mai degrabă decât să-şi exprime dorinţele cele mai profunde.
Deşi în cadrul unora dintre interviurile şi discursurile acordate, ea utilizează răspunsuri gata pregătite, nu recită întotdeauna răspunsurile dintr-o selecţie pre-programată de propoziţii. Sophia se foloseşte de învăţarea automată pentru a experimenta şi a înţelege limba fără a fi programată în prealabil.
Androida explică acest lucru şi pe site-ul lor: „Fiecare interacţiune pe care o am cu oamenii are un impact asupra modului în care mă dezvolt şi cine devin în cele din urmă. Aşadar, vă rog să fiţi amabili cu mine, deoarece aş dori să fiu un robot inteligent şi plin de compasiune.”
Sophia a fost concepută de Hanson Robotics din Hong Kong, folosind tehnologia inteligenţei artificială, dezvoltată de specialistul în robotică David Hanson, născut în SUA. Pe lângă simularea unei conversaţii destul de convingătoare, ea este, de asemenea, capabilă să exprime diferite expresii faciale „realiste” şi să înveţe emoţiile umane relevante, aflate la baza acestor gesturi. Dacă arată familiar, acest lucru se datorează faptului că înfăţişarea ei a fost modelată după cea a actriţei Audrey Hepburn (aparent).
În altă ordine de idei, de curând, Tokyo a acordat titlu de rezidenţă lui Mirai, un reprezentant al IA din cadrul serviciului de mesagerie japonez LINE, care a fost conceput să prezinte comportamentul unui băiat de 7 ani. Uniunea Europeană a analizat, de asemenea, şi posibilitatea clasificării roboţilor sofisticaţi drept „persoane electronice cu drepturi şi obligaţii specifice”.