Acest gadget, denumit Fontus, poate fi ataşat la bicicletă astfel încât ciclistul să-şi genereze singur apă.
Excursiile cu bicicleta prin teren pietros sau accidentat pot însemna acces limitat la apă potabilă. Dar dacă ar exista un dispozitiv care ar putea absorbi umiditatea din aer, ca să o transforme în apă numai bună de băut? Tocmai asta e ideea pe care a avut-o designerul austriac Kristof Retezár, atunci când a inventat un dispozitiv simplu, care extrage umiditatea din aer şi o condensează, transformând-o în apă potabilă.
Acest gadget, denumit Fontus, poate fi ataşat la bicicletă astfel încât ciclistul să-şi genereze singur apă pe măsură ce înaintează pe trasee mai lungi, în natură, în absenţa altor surse de apă. Fontus funcţionează pe baza principiului simplu al condensării, ce poate fi demonstrat cu uşurinţă dacă scoatem o doză de bere din frigider şi o lăsăm pentru puţin timp pe masă, până observăm că se formează picături de apă pe suprafaţa acesteia.
Acest accesoriu pentru biciclete, alimentat cu energie solară, foloseşte un modul Peltier, pentru a genera apă. E vorba despre un cooler cu două camere care facilitează condensarea. Acesta absoarbe aer în timp ce bicicleta e în mişcare; aerul este apoi răcit, astfel încât să se poată condensa şi să se transforme în apă, care mai apoi este canalizată şi colectată în sticlă.
Fontus poate produce 0,5 litri de apă într-o oră de pedalat, în condiţii considerate „optime”, adică la o temperatură a mediului între 30 şi 40 de grade Celsius şi la o umiditate atmosferică între 80% şi 90%, conform inventatorului. Fontus nu trebuie folosit în zonele urbane, unde aerul e poluat cu particule fine. Deşi dispozitivul are un filtru care ţine afară insectele, nu are, momentan, unul care să filtreze contaminatorii. Retezár are, însă, o viziune mai largă pentru acest produs: el crede că poate fi folosit în regiunile cu deficit de apă, mai ales că schimbările climatice încep să afecteze tot mai mult tiparele precipitaţiilor, la nivel mondial.
"Apa obţinută este potabilă, cu excepţia cazului în care aerul este foarte contaminat. Putem adăuga un filtru de carbon pentru cei care pedalează în oraşe sau în medii în care aerul este poluat", a adăugat Retezár. Desigur însă că pentru cei care se plimbă pe bicicletă în mediul urban există la orice colţ de stradă posibilitatea de a cumpăra o sticlă de apă, iar acest dispozitiv a fost conceput special pentru pasionaţii de plimbări în natură, în locuri unde aerul nu este poluat.
Designerul spune că Fontus va costa undeva între 25-40 de dolari.