Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), deşi nu este încă recunoscută ca atare, sensibilitatea la undele electromagnetice este o maladie în toată puterea cuvântului, de care sufera circa 3% din populaţia globului.
Milioane de persoane din întreaga lume folosesc telefoane mobile. Actualmente, acestea pun la dispoziţie o arie vastă de funcţii, fiind adăugate permanent funcţii noi.
Unul dintre cele mai interesante lucruri despre telefoanele mobile îl reprezintă faptul că acesta este de fapt un radio – un radio extrem de sofisticat, însă totuşi un radio. Telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell în 1876, iar comunicaţiile fără fir îşi au sursa în inventarea radioului de către Nikolai Tesla în anii 1880, dar prezentat în mod oficial în 1894 de un tânăr italian numit Guglielmo Marconi. Era normal ca aceste importante tehnologii să fie combinate la un moment dat.
Expunerea la undele electromagnetice, emise de antenele de telefonie mobilă, poate cauza apariţia cancerului, a infarctului sau chiar a atacului cerebral. Avertizarea asupra faptului că vorbitul excesiv la telefonul mobil, peste cinci ore pe zi, poate dezvolta tumori este bine cunoscută dar prea puţin băgată în seamă. Oamenii şi în special tinerii din ziua de azi dau o foarte puţină importanţă avertismentelor în ceea ce priveşte sănătatea, arătându-se total indiferenţi. Telefoane mobile ar putea cauza moartea mult mai multor oameni decât cauzează fumatul, arată unele studii realizate în decursul anului 2008, de specialişti în neurochirurgie. Ei afirmă că oamenii ar trebui să evite utilizarea lor pe cât posibil, iar guvernele şi companiile din industria de telefonie mobilă trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce riscul de expunere la radiaţii. Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că nu există dovezi clare care să confirme efectele nocive asupra sănătăţii ale undelor GSM, utilizatorii de telefoane mobile având aceleaşi şanse de a se îmbolnăvi de cancer ca oricine altcineva.
Nimeni nu ştie cu siguranţă cât de periculos este telefonul mobil. Ceea ce ştim azi, poate deveni coşmarul zilei de mâine – este de părere omul de ştiinţă Olle Johansson. Există posibilitatea ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum au fost în stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie lângă cap.
Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ. Experimentele pe şobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor. Un studiu american menţionează următoarele efecte ale undelor electromagnetice: tulburări de comportament, afectarea nervilor şi a fătului, cataractă, modificări ale chimiei sângelui şi scăderea imunităţii.
Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Departamentul de neuro-psihiatrie din cadrul Karolinska Institute din Stockholm a demonstrat că există o formă de alergie la undele electromagnetice emise de aparatura folosită zi de zi. Olle Johansson, care studiază acest fenomen de 20 de ani, a devenit un soi de purtător de cuvânt al tuturor persoanelor care se declară „electrosensibile” şi acuză dureri de cap, tahicardie, ameţeli, şi o stare de oboseală generală, ori de câte ori folosesc telefonul mobil sau încălzesc o farfurie cu mâncare în cuptorul cu microunde. De altfel, graţie studiilor lui Johansson, Suedia este şi singura ţară din lume unde această maladie este recunoscută ca atare (Canada, Statele Unite, Elveţia, Marea Britanie evaluează şi ele această posibilitate).
Potrivit omului de ştiinţă, persoanele cu sensibilitate la undele electromagnetice suferă de o formă de alergie în toată regula: într-un articol publicat în revista „Pathophysiology”, Johansson a prezentat rezultatele a zeci de studii pe tema sistemului imunitar uman şi a interacţiunii între acesta şi undele magnetice emise de aparatele electronice. Concluzia? Aşa cum s-a dezvoltat el pe parcursul evoluţiei, sistemul imunitar uman nu este capabil să facă faţă „alergenilor” electromagnetici conţinuţi de semnalele tv, undele radio, micro-undele telefoanelor mobile şi WiFi, semnalele radar, razele-X şi radioctivitatea artificială. Potrivit cercetătorului, aceştia sunt noii „duşmani” ai organismului uman, în faţa cărora suntem lipsiţi de apărare.