Taţii mai în vârstă sunt mai susceptibili să aibă fii mai deştepţi, mai „tocilari”.
Bărbaţii care au copii mai târziu în viaţă sunt mai susceptibili de a avea fii mai „tocilari”, conform unui nou studiu. Şi prin tocilar ei înţeleg prezenţa unor trăsături care includ un IQ mai mare, ambiţie, putere de concentrare mai bună şi mai puţine griji de integrare, ce reprezintă, sincer, toate calităţile pe care şi le-ar putea dori un părinte. Probabil că tocilarii chiar vor moşteni pământul.
Savanţii britanici şi americani tocmai studiau 15.000 de seturi de gemeni din Regatul Unit, ca parte a cercetării Twins Early Development Study (Studiul dezvoltării timpurii a gemenilor), unul dintre cele mai mari studii asupra modului în care genele şi mediul ne formează dezvoltarea, atunci când au descoperit ceea ce au publicat şi în jurnalul Translational Psychology.
La vârsta de 12 ani, gemenii au fost rugaţi să efectueze un test online care măsura trăsăturile de „tocilar”, cum ar fi inteligenţa non-verbală, capacitatea de a se concentra pe o temă şi pe o rezervă de temă, şi reţinerile sociale. Cercetătorii au chestionat apoi părinţii, despre atitudinea gemenilor lor faţă de modul în care ei sunt percepuţi de către colegii lor şi dacă prezintă interese care le ocupă cea mai mare parte a timpului lor.
În urma acestor informaţii, oamenii de ştiinţă au creat un Cuprins al Tocilarilor spre a-i încadra la un anumit capitol (şi fără glumă, asta e chiar ştiinţă!!) şi acest lucru a condus la descoperirea că fiii cu taţi mai în vârstă erau mai susceptibili de a se califica într-un rang mai înalt pe listă.
Efectul a fost consistent atunci când au controlat statutul social/economic al părinţilor, calificările şi ocupaţia. Vârsta mamelor copiilor nu părea să producă niciun efect, iar fiicele păreau a fi imune.
Pentru un tată în vârstă de 25 de ani sau mai tânăr, scorul mediu a fost 39.6. Pentru aceia cu taţi având vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, scorul a crescut până la 41, iar pentru aceia cu taţi de 50 de ani sau mai mult, scorul a ajuns la 57. În timp ce gemenii înaintau în vârstă, cercetătorii urmăreau dosarele şcolare şi au descoperit că cei cu taţi cu vârstă de 50+ ani, au avut cu 32% mai multe şanse să obţină calificative FB sau FB* la testările şi evaluările finale ale Școlii Primare, în special pe subiectele STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică).
Cercetătorul a calculat că 57% din scorul indicelui tocilar a fost moştenit, sugerând că atât ADN-ul, cât şi mediul joacă un rol aproape egal la cât de „tocilară” se dovedeşte a fi o persoană.
Motivele corelaţiei includ bărbaţii care se ocupă în primul rând de carieră şi cărora le ia mai mult timp pentru a-şi întemeia o familie şi, implicit, pentru a transmite acele trăsături tocilare, un fel de mutaţii din sperma mai în vârstă sau taţii mai în vârstă, care au un statut socio-economic mai bun decât taţii mai tineri, prin urmare, copiii lor având acces la o educaţie mai bună sau mai mulţi stimuli.
Cercetătorii au reuşit să desluşească misterul efectului mai puternic la băieţi decât la fete. "Probabil că nu măsurăm „tocilaritatea” în mod corespunzător. Ele pot fi tocilare într-un mod diferit de cel al băieţilor," a recunoscut autorul primar al studiului, Dr. Magdalena Janecka .
Cercetătorii au subliniat că aceasta reprezintă o veste bună pentru taţii mai în vârstă, dat fiind faptul că părinţii mai în vârstă se confruntă cu mai multe riscuri, cum ar fi copiii ce pot dezvolta autismul. Nu în ultimul rând, liderii studiului au menţionat că concluziile lor au un impact uriaş asupra înţelegerii şi cercetării relaţiei dintre vârsta părinţilor, autism, şi aceste trăsături care aparent construiesc baza unui tocilar.