Trandafirii din Sarajevo

Publicitate

Cicatricile lăsate în mortar au fost umplute cu răşină roşie ca monumente de război.

Trandafirii din Sarajevo
Publicitate

În timpul războiului bosniac din 1992-199595, oraşul Sarajevo a fost asediat de armată sârbă pentru o perioadă de 44 de luni - cel mai lung asediu al unei capitale din istoria războiului modern. Se estimează că o medie de 330 de proiectile au lovit oraşul în fiecare zi, lăsând cratere pe străzi şi pe trotuare. După război, multe dintre aceste cratere, în special acele explozii care au dus la moartea civililor, au fost umplute cu răşină şi pictate în roşu sângeriu în onoarea sângelui vărsat. Datorită formelor lor caracteristic florale, aceste cratere pline cu răşină sunt denumite cu amărăciune Trandafirii din Sarajevo.

Trandafirii din Sarajevo

În ultimii ani, mulţi dintre trandafirii din Sarajevo au dispărut, pe măsură ce drumurile şi trotuarele au fost reparate, iar trandafirii au fost acoperiţi cu asfalt şi beton. Familiile victimelor asediului s-au adunat pentru păstrarea trandafirilor de la Saraievo, îndemnând autorităţile să le considere monumente ale războiului care ar trebui protejate.

Începând cu anul 2015, guvernul lucrează la restaurarea a celor 12 trandafiri rămaşi din aproape o sută creaţi iniţial.

„Principiul care stă la baza conservării trandafirilor rămaşi susţine că cel puţin trei persoane trebuie să fi fost ucise într-o explozie”, a declarat Osman Smajlovic, ministru adjunct al Institutului Cantonal pentru Protecţia Patrimoniului Cultural şi Natural.

Trandafirii din Sarajevo

Smajlovic a mai spus că trandafirii restauraţi din Sarajevo vor fi nominalizaţi pentru lista patrimoniului mondial UNESCO.

Surse: Wikipedia / www.dailysabah.com

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!