S-a demonstrat că două treimi dintre sătenii din Liqian au 56% dintre caracteristicile caucaziene, printre care ochii verzi, părul blond şi nasul alungit.
Surprinzător pentru rasa galbenă, cei mai mulţi dintre locuitorii satului Liqian, din nord-vestul Chinei, prezintă trăsături fizionomice occidentale, cum ar fi părul blond şi ochii verzi. Situaţia i-a determinat pe unii experţi să creadă că aceşti indivizi ar putea fi descendenţi ai unei legiuni romane rătăcite, care a ajuns în zonă cu foarte mult timp în urmă.
De-a lungul timpului au fost făcute mai multe speculaţii privind originile localnicilor din Liqian, de locul în care se află aşezarea lor fiind legată şi legenda Legiunii dispărute a generalului roman Marcus Licinius Crassus.
În anul 53 i.Hr., după ce Crassus a fost înfrânt de părţi şi s-a îndreptat către Iranul de azi, spun poveştile, 145 de romani s-au rupt de armata imperială şi au rătăcit în regiune vreme de mai mulţi ani. Profesor de istorie chineză al Universităţii Oxford, Homer Dubs, intens preocupat de chestiune, este de parere că, ulterior înfrângerii, grupul de romani a călătorit înspre est ca o trupă de mercenari, făcând posibilă capturarea sa de către chinezi 17 ani mai târziu, în 36 î.Ch., şi implicarea în fondarea Liqian-ului.
S-a mai propus şi ideea că unii dintre soldaţii romani s-au îndreptat către Uzbekistanul de astăzi şi s-au înrolat mai târziu în armata căpeteniei hune Jzh Jzh, împotriva Dinastiei Chineze Han. Prin urmare, Dubs a contopit cele două poveşti, extrase din izvoare oficiale, cea care spune că Liqian a fost construit de soldaţii capturaţi într-un război dintre chinezi şi huni, în 36 î.Hr. şi legenda armatei dispărute a generalului roman marcus Crassus.
Ulterior, în sprijinul teoriei britanicului a venit şi descoperirea arheologică a mai multor morminte în care s-au găsit scheletele unor oameni înalţi de 1,83 metri, corespunzând mai degrabă caracteristicilor europene decât celor asiatice. De aici, şi concluzia că acele schelete ar fi putut fi ale unora dintre romanii ce au făcut parte din legiunea lui Crassus. O altă ipoteză az fi cea a faptului că celebrul Drum al Mătăsii traversa zona şi oameni de diferite naţionalităţi ar fi putut fi îngropati acolo.
În controversă cu teoriile lui Dubs, profesorul Yang Gongle, de la Normal University din Beijing, postulează că Liqian a fost stabilit în 104 î.Hr., cu o jumătate de secol mai devreme decât presupusa sosire a romanilor în vestul Chinei. Nici antropologul Maurizio Bettini, de la Universitatea din Siena, Italia, nu se declară convins de teoria lui Dubs: „Pentru ca bănuiala să fie confirmată, ar trebui ca în zonă să se descopere obiecte precum monede romane sau arme tipice legionarilor romani”, declară specialistul.
Recentele teste ADN nu fac altceva decât să alimenteze şi mai mult ipotezele anterioare. Astfel, s-a demonstrat că două treimi dintre sătenii din Liqian au 56% dintre caracteristicile caucaziene, printre care ochii verzi, părul blond şi nasul alungit.