Un nou studiu arată că pe lângă cele mai fine indicii, chiar şi parfumul poate fi detectat ulterior.
Suntem obişnuiţi deja cu imaginea unui detectiv intrând pe scena unei crime şi inspectând pete de sânge în scopul corelării crimei la cel puţin un suspect. Totuşi, chiar şi urmele de fibre singulare sau anumite insecte pot da de gol persoana implicată într-o crimă, având în vedere dezvoltarea şi fineţea criminalisticii de astăzi.
Un nou studiu arată că pe lângă cele mai fine indicii, chiar şi parfumul poate fi detectat ulterior, indicând faptul că a avut loc un contact fizic, chiar şi la câteva ore după incident. Până în prezent, deşi conceptul este doar la nivel de teorie şi încă nu a fost introdus într-un scenariu real, cercetătorii consideră că s-ar putea dovedi un instrument valoros în stabilirea dacă două persoane au fost aproape una de alta şi când a avut loc evenimentul.
„Noi am văzut o oportunitate în ceea ce priveşte parfumul, pentru că multă lume îl foloseşte. Știm că circa 90 la sută dintre femei şi 60 la sută dintre bărbaţi folosesc parfum, în mod regulat”, a specificat Simona Gherghel de la University College London, autoarea principală a studiului publicat în Science and Justice.
Noua utilitate a parfumului purtat de aceia implicaţi într-o crimă, nu mai pare atât de surprinzătoare. Parfumurile sunt componente volatile prin însăşi natura lor, concepute pentru a fi absorbite cu uşurinţă în piele şi îmbrăcăminte, prin aplicarea directă, cu ajutorul altor obiecte, sau chiar din aer, astfel încât ideea că acestea se pot transfera şi detecta cu uşurinţă la altă persoană, nici nu mai pare atât de străină.
Pentru a testa cât de fiabil se transferă parfumurile de pe un obiect de îmbrăcăminte către altul, cercetătorii au presat bucăţi de material pentru diferite perioade de timp, iar apoi au testat pentru a constata câte componente chimice au fost transferate de la o o textilă la alta. Aceste componente sunt adesea unice într-un parfum, ele fiind motivul pentru care fiecare parfum are aromele şi calităţile sale distinctive. După doar un minut de contact, oamenii de ştiintă au constatat că din 44 de elemente s-au transferat 15, numărul crescând la aproximativ 18, după un interval de 10 minute.
Apoi, cercetătorii au studiat perioada de timp în care urmele de parfum transferat, persistă pe noua textilă şi au constatat că după cinci minute de contact direct cu un material textil parfumat, au fost detectate 24 de componente din 44, iar după exact şase ore, numărul scade la 12. În timp ce acest experiment reprezintă doar un indiciu al conceptului, s-ar putea dovedi util în cazurile care implică agresiune sexuală, însă numai în strânsă legătură cu alte elemente de probă, deoarece simplele urme de parfum, ca probe unice, nu pot face obiectul unui element de probă de bază.