Vârsta de 44 de ani marchează începutul acelei crize de la mijlocul vieţii - şi oamenii de ştiinţă spun dureaza ani de zile.
Dacă tocmai ai împlinit 40 de ani şi consideri că te îndrepţi spre criza vârstei mijlocii, s-ar putea să mai aştepţi puţin. Oamenii de ştiinţă au confirmat că suntem cei mai susceptibili de a ne simţi deprimaţi, atunci când ajungem la vârsta de mijloc. Ei sugerează că fericirea şi depresia urmează un traseu în formă de U, pe parcursul vieţii.
Aşadar, în timp ce majoritatea dintre noi se bucură de un început şi un sfârşit fericit al vieţii, există o scobitură la mijloc, în interiorul căreia, cei 44 de ani se află în floarea depresiei. Şi perioada depresivă nu îşi revine semnificativ timp de câţiva ani.
Cercetătorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie şi Dartmouth College din SUA, care au analizat datele a 2 de milioane de oameni din 70 de ţări, au descoperit un model extraordinar de consecvent în ceea ce priveşte nivelul de depresie şi cel de fericire.
Din Australia şi Italia până în Nicaragua şi Azerbaidjan, eu au fost martorii aceluiaş traseu în formă de U. În timp ce pe parcursul anilor vârstei mijlocii avem mai multe şanse să ne simţim deprimaţi, pensionarii pot avea acelaşi grad de fericire la 70 de ani ca cei în vârstă de 20 de ani.
Mai multe studii anterioare au sugerat că bunăstarea psihologică rămâne relativ plană şi consistentă pe măsură ce îmbătrânim, dar cel mai recent raport sugerează că nu este aşa.
Folosind un eşantion a 1 milion de britanici, cercetătorii au descoperit că atât bărbaţii, cât şi femeile se confruntă cu cea mai mare diminuare a fericirii la 44 de ani, indiferent de starea civilă, avere sau copii.
În S.U.A., prin contrast, a existat o mare diferenţă între sexe, cu o nefericire maximă la aproximativ 40 de ani la femei şi 50 de ani la bărbaţi. Profesorul de la Warwick, Andrew Oswald, a spus că semnele depresiei de la mijlocul vieţii se regăsesc în toate tipurile de oameni.
„Unii suferă mai mult decât alţii, dar în datele noastre efectul mediu este ridicat. Li se întâmplă bărbaţilor şi femeilor, oamenilor singuri şi căsătoriţi, celor bogaţi şi săraci, celor cu şi fără copii.” El a spus că motivul care a cauzat apariţia curbei în formă de U nu este cunoscut, dar a adăugat: „Din datele noastre reiese că are loc un fenomen adânc în interiorul oamenilor. Pentru persoana obişnuită din lumea modernă, reinstaurarea sănătăţii mintale şi a fericirii are loc gradual, nu brusc într-un singur an.”
„Numai în jurul vârstei de cincizeci de ani, reuşesc majoritatea oamenilor să iasă din perioada depresivă. Dar spre bucuria noastră, până când împlinim 70 de ani, dacă vom continua să ne aflăm într-o formă fizică grozavă, atunci vom fi, în medie, la fel de fericiţi şi sănătoşi din punct de vedere psihic precum cei de 20 de ani..”
"Probabil, realizând că astfel de sentimente sunt complet normale la vârsta de mijloc, ar putea chiar ajuta oamenii să facă faţă mai bine scestei faze.” Studiul - Are bunăstarea formă de U pe parcursul ciclului de viaţă? - a fost publicat în jurnalul Știinţe Sociale şi Medicină.
Marjorie Wallace, director executiv al organizaţiei filantropice de sănătate mintală Sane, a declarat: „Depresia reprezintă o stare complexă şi dificilă, care continuă să rămână neînţeleasă. Salutăm orice contribuţie ştiinţifică la înţelegerea acestei condiţii.”