Hawaii este chiar în centrul Oceanului Pacific, şi ca atare a fost întotdeauna intersecţia imperiilor.
Cele două imperii emergente din secolul al 19-lea, ce râvneau la teritoriul Hawaii, au fost, desigur, Statele Unite ale Americii şi Japonia, însă chiar mai înainte ca fiecare dintre ţări să fi participat cu adevărat la tombola imperialistă, unele dintre cele mai stabile puteri ale lumii îşi încercaseră deja norocul de a ocupa şi domina Hawaii. Una dintre acestea, în mod surprinzător, a fost Franţa.
Oricât de ciudat ar fi să ne gândim că Franţa ar fi invadat orice - cel puţin după Napoleon - de fapt francezii au atacat Honolulu. Evenimentul s-a pentrecut în 1849 şi a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Afacerea Tromelin”. Se ştie că primii misionari ajunşi în Hawaii erau susţinuţi de către puterea militară a imperiilor din spatele operaţiunilor. Pe insula Oahu a anului 1849 are loc ceva asemănător.
Majoritatea misionarilor erau Protestanţi, iar acest lucru nu era o coincidenţă. Misionarii protestanţi erau cei mai dornici în a converti Insulele Hawaii la versiunea lor a creştinismului, iar, după convertirea la creştinismul protestant a mai multor membri importanţi ai familiei regale din Hawaii, catolicismul a fost, pentru o perioadă scurtă de timp, suprimat în mod oficial.
Până la sfârşitul anilor 1840, mai existau doar câţiva misionari catolici în Hawaii, iar aproape toţi erau francezi. Guvernul francez a susţinut că misionarii protestanţi - majoritatea americani şi englezi - manipulau guvernul regal din Hawaii pentru a elimina interesele franceze şi catolicismul, în general. Iritant în mod deosebit, a fost tariful foarte ridicat al regelui Kamehameha al III-lea pe importul de coniac în Hawaii, provenit în proporţie mare din Franţa. Influenţa britanică şi americană creştea semnificativ, moment în care francezii au decis să împiedice acest avânt.
Kamehameha al III-lea, regele din Hawaii, a refuzat să cedeze cerinţelor politice şi religioase franceze. Refuzul său a atras un răspuns militarist din partea admiralului francez Louis de Tromelin.
Louis Tromelin, un amiral francez, a sosit în insule cu două nave, în august 1849. După ce a discutat situaţia cu consulul francez, Tromelin - un ofiţer de carieră care a luptat în războaiele napoleoniene - a decis să acţioneze într-un mod destul de îndrăzneţ. Tromelin adresat regelui Kamehameha un manifest cu zece cereri care vizează îmbunătăţirea condiţiilor catolicismului şi a intereselor politice şi de afaceri franceze pe insule. Regele a ignorat cererile Tromelin lui.
Înfuriat, a trimis o armată franceză în 140 de nave maritime, la ţărmul insulelor, iar la 22 august 1849, a invadat portul hawaiienilor, un port fortificat şi apărat aspru. Francezii au distrus toate armele hawaiienilor pe care le-au putut găsi, au presărat praf de puşcă în port şi au jefuit diferite proprietăţi regale din Honolulu, producând daune de peste 100.000 de dolari americani. Aceştia s-au retras mai apoi în fortăreaţă. Oamenii din Hawaii au privit invazia ca pe un act ridicol şi demn de râs, făcând haz de francezi ori de câte ori se întâlneau cu aceştia.
Kamehameha a continuat să ignore cererile lui Tromelin, iar în cele din urmă, admiralul francez a renunţat la planurile lui. La 5 septembrie, Tromelin şi oamenii săi s-au îmbarcat şi au părăsit Honolulu. Kamehameha a trimis un diplomat de origine americană, Dr. Gerrit Parmele Judd, la Paris, pentru a solicita reparaţii din partea francezilor. Negocierile lui Judd din Paris au fost neconcludente şi în cele din urmă, acesta s-a întors acasă, fără reparaţii, deşi guvernul francez a oprit imediat entuziastica invazie a lui Tromelin.
Astăzi, Hawaii este cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii. De-a lungul deceniilor, a fost aproape inevitabil, ca cel puţin unul dintre marile imperii europene, americane sau asiatice, să nu fi reuşit ocuparea insulelor Hawaii.